Az év legmegosztóbb mobilja lehet a Huawei Mate 30 és Mate 30 Pro

Android Hírek   |   2019.09.19 - 18:31   |   Írta: SzavaRicsi   |   1771
19. szept Az év legmegosztóbb mobilja lehet a Huawei Mate 30 és Mate 30 Pro

Mit ér az Android Google nélkül?

Több kamerával, fokozott teljesítménnyel és minden eddiginél gyönyörűbb dizájnnal debütálnak a Huawei idei zászlóshajói, a Mate 30 és 30 Pro. Ahogyan az nem is lehetne másképp, minden fejlődött, ám ennek ellenére is az év legmegosztóbb mobiljai lesznek a Huawei új üdvöskéi.

A harmadik Mate széria ugyanis az első, amely az Egyesült Államok szankciói után kerül a polcokra, és a rengeteg huza-vona után sem számítottunk volna arra, amit a bemutatón látunk. Mégpedig, hogy a mobilok Android 10-es rendszerrel érkeznek, ám nem kaptak hozzáférést a Google Play áruházhoz, illetve a más mobilokon gyárilag érkező Google-alkalmazásokhoz. Hogy ez pontosan hogyan is forrja ki magát a jövőben, egyelőre nem tudni, de ami egyelőre biztos, hogy Play áruház nélkül nehezen állja majd meg a mobil a helyét a piacon.

A szoftver tehát megdöbbentő, ám még rengeteg a kérdőjel akörül, hogy pontosan mi is lesz a Mate 30 és 30 Pro rendszerének a sorsa. Ami viszont adott és változtathatatlan, az a bivalyerős hardver.

A Huawei Kirin 990-as lapkészletéről már a bemutatók előtt ódákat zengtek, a csúcsteljesítmény pedig adott. A Pro változatból ráadásul 5G modellt is kapunk, Dual SIM támogatással. A sima Mate 30-ban 6 GB RAM-ból és 128 GB tárhelyből gazdálkodhatunk, míg a Pro és 5G esetében 8 GB RAM és 256 GB háttértár áll a rendelkezésünkre. Mindkét mobil esetében nőtt az akkumulátorkapacitás is: a Pro 4500 mAh-ás, míg a sima változat 4200-as teleppel kerül a polcokra. A gyors feltöltésről a Huawei 40W-os töltési rendszere gondoskodik, miközben a vezeték nélküli töltést is sikerült 27 W-osra emelniük. Elvileg a fordított vezeték nélküli töltésen is fejlesztettek, nem is keveset, így ez háromszor gyorsabb lehet az előző megoldásoknál.

A kijelzők - ahogyan az lenni szokott - hatékonyabbak, fényesebbek és pontosabb színekkel szolgálnak egyben. A Mate 30 egy 6,62 hüvelyekes OLED panelt kapott, míg a lekerekített szélű Mate 30 Pro kijelzője 6,53 hüvelykes. Mindkét mobil Full HD+ felbontással igyekszik a legélesebb képpel szolgálni.

Ami a kamerákat illeti, mindkét mobil esetében egy 40 MP-es szenzor teszi a fő szolgálatot, amelyeket egy-egy 8MP-es telefotó optika egészít ki. Ezek mellé szegül egy ultraszéles látószögű kamera, a sima változat esetében 16 MP-es, a Prónál pedig 40 MP-es szenzorral, illetve utóbbi kapott egy 3D ToF érzékelőt is a lehető legtökéletesebb háttérelmosások érdekében.

Ahogyan azt megszokhattuk, a Huawei ezévben is erősen ráfeküdt az éjszakai fotókra, így talán nem is kérdés, hogy melyik mobil lesz az, amellyel a legjobb esti képeket lőhetjük majd 2019 végén.

Mindemellett fejlődött az előlapi kamerarendszer is:  a Mate 30 előlapjáról egy 24 MP-es szenzor kukucskál, míg a méretes notch-csal érkező Pro változat esetében a pontos arcfelismerés érdekében egy 32 MP-es kamera és egy 3D-s szenzor is belóg a kijelzőbe.

Mindennél meglepőbb, hogy igaz volt a pletyka, miszerint 7680 FPS-es lassításra is képesek lesznek a Mate 30-asok, ám hogy milyen minőségben és milyen fényviszonyok mellett lesz képes erre a mobil, az még kérdéses. Mindenesetre az már tuti, hogy az okostelefon-ipar eddigi legdurvább lassított felvételeit adja majd a Mate 30 kamerarendszere.

Az árak zászlóshajóhoz méltóak, hiszen a müncheni bemutatón a Mate 30-at 800 eurós (266 ezer ft), míg a Prót 1100 eurós (365 ezer ft) áron harangozták be. Az 5G-képes modell ára még 100 dollárt kúszik feljebb a Próhoz képest. Akiknek mélyebb a zsebük, azoknak a Huawei szívesen ajánlja a valamivel bikább és egyértelműen szebb Porsche Design Mate 30 RS-t, 2100 euróért, ami a mostani árfolyamokon átváltva éppen csak kevesebb, mint 700 ezer forint.

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése