Októberben ráfekszik az adataink védelmére a Google!

Android Hírek   |   2019.10.02 - 19:47   |   Írta: SzavaRicsi   |   415
02. okt Októberben ráfekszik az adataink védelmére a Google!

Itt a kiberbiztonság hónapja - fontos frissítéseket hoz a Google.

Az Európai Unió Hálózat- és Információbiztonsági Ügynöksége immáron hetedik esztendeje rendezi meg az Európai Kiberbiztonság Hónapját. A minden évben októberben megrendezett kampány fő célja a figyelemfelkeltés az adataink óvására, ám szerencsére számos nemzetközi techcég is komoly biztonsági fejlesztésekkel készül az eseményre.

Így van ez a Google-nél is, ahol egyébként is igyekeznek a lehető leginkább adni a felhasználók adatainak biztonságára. Az amerikai techcég idén októberre fontos chrome-os és webes frissítésekkel készült, amelyekkel az Android felhasználói minden eddiginél nagyobb biztonságban érezhetik a fiókjaikat.

Az egyik nagyon fontos fejlesztés a Google Chrome új, Password Checkup jelszóellenőrző rendszere, amely riasztja a felhasználót, ha valamely fiókja nagyobb szabású hackertámadás áldozatává vált. Hasonlóképpen, mint a haveibeenpwned.com rendszere, a Chrome jelez, ha hackerek kezére jutott egy-egy fiókunk adata, és gyorsan lehetőséget kapunk a jelszavunk megváltoztatására.

Emellett a szakértők továbbra sem győzik hangsúlyozni, hogy mennyrie fontos a megfelelő nehézségű jelszavak megválasztása. Sajnos még 2019-ben is a kutatások java azt mutatja, hogy az emberek túlzottan nagy része használ olyan egyszerű jelszavakat, mint az Abc123 vagy a Jelszó1234. Sőt, továbbra is nagy divat az 12345 karakterlánc használata a belépéskor, amit egyébként már a regisztrációs rendszerek többsége igyekszik kiszűrni.

 

 

A Chrome újítása igyekszik majd megvizsgálni az elmentett jelszavaink bonyolultságát, és ha az algoritmus úgy ítéli, szintén figyelmeztet majd, hogy a fiókunk könnyű préda az illetéktelenül behatolni próbálók számára.

A Maps, vagyis Térkép esetében is újít a Google. A korábban egyébként adatbiztonsági aggodalmakat generáló alkalmazásnál bevezetik az inkognitó mód itteni változatát, amely ugyanúgy működik majd, mint a 2008-ban bevezetett Chrome-os megfelelő. A lényeg, hogy amint az „álca mögé bújunk”, vagyis aktiváljuk az inkognitót, a Google nem jegyzi majd a kereséseink, nem ment el semmilyen új adatot a fiókunkba, és azt is megígérték, hogy az itt végzett műveleteket arra sem használják fel, hogy „személyre szabják a Térkép alkalmazás nyújtotta élményt”.

Emellett a YouTube is kapott egy apró frissítést. A legnépszerűbb videómegosztó portálon mostantól beállíthatjuk, hogy a keresési előzményeink automatikusan törlésre kerüljenek egy megadott idő után. Ezt már be is állíthatjuk az irányítópult YouTube-előzmények menüjében.

Mindezen felül a Google egy újabb kényes területen, a hangalapú asszisztensénél is beújít egy fontos biztonsági funkcióval. A Google Asszisztens esetében ugyanis hamarosan csupán egy mondatunkba kerül majd, hogy kitöröltessük a parancsainkat tartalmazó felvételeket. Erre egyébként jelenleg is lehetőségünk van a Google-nél, ám sokkal egyszerűbb lesz annyit mondanunk, hogy „Google, töröld ki amit a legutóbb mondtam neked”, vagy „törölj ki mindent, amit a múlt héten mondtam”. Legutóbbi funkció már a jövő héten megérkezik angol nyelven, a fejlesztők szerint pedig a jövő hónapban már az összes többi támogatott nyelven megérkezik az újítás.

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése