Durva sebezhetőséget fedtek fel a Samsung Galaxy S10 és Note 10 ujjlenyomat-olvasójában

Android Hírek   |   2019.10.20 - 16:30   |   Írta: SzavaRicsi   |   1007
20. okt Durva sebezhetőséget fedtek fel a Samsung Galaxy S10 és Note 10 ujjlenyomat-olvasójában

Egy kijelzővédő fólia, és máris bárkit beengedhet a Samsung új ujjlenyomat-olvasója.

Bizony sajnos gyakran megesik, hogy egy-egy új technológia nem tökéletesen jelenik meg az első verziótól, és esetenként akár komoly biztonsági réseket is hozhatnak magukkal az egyébként védelemre szolgáló extrák. Úgy fest, hogy a Samsung új ujjlenyomat-olvasójánál sincs ez másképp, hiszen egyes felhasználók szerint elég egy olcsó védőfólia a kijelzőre, és máris bárkit beengednek az új Samsungok.

Hogy miért? Nos, a titok – és nem hiba – az ujjlenyomat-szkenner működésében rejlik. A Samsung ugyanis az iparág többi résztvevőjével szemben egy ultraszónikus szenzorral oldotta meg a képernyő alatti ujjlenyomat-olvasó kérdését, amely hanghullámokat bocsát ki, és a visszaverődés alapján térképezi le az ujjat. Arra már a megjelenés előtt is gondoltak néhányan, hogy a fóliák növelhetik az ujj és a szenzor közötti távolságot, ezzel gyengítve a szenzor pontosságát, de azt kevesen sejtették, hogy akár konkrét átjáróházat is csinálhat a Samsungok védelméből egy vastagabb fólia. A helyzet pedig pontosan ez.

A felhasználók nagy részének persze nincs miért aggódnia. Az üvegfóliát használók úgy tűnik, hogy többnyire biztonságban vannak, ám ezek közül is érdemes nem a legolcsóbbat választani. Az egyik panasz egy ebay-es gélfóliáról érkezett, amivel gyakorlatilag bárki érintésére felold a mobil. Ezesetben ugyanis a védőréteg annyira vastag lehetett, hogy a mobil ultraszónikus szkennere a fólia egyenletlenségeit tapogathatta le az ujjlenyomat beállításakor, ami változatlan marad, a későbbiekben pedig a telefon bármilyen érintésre oldja a digitális lakatot, hiszen az ujjon lévő barázdák helyett a fólia mintája a kulcs.

A Samsung esetében ráadásul nem ez az első eset, hogy érdekesen alakul egy új biztonsági technológiájuk indulása. Emlékezzünk csak vissza a korábbi mobilok írisszkennerére, ami akár egy fotó segítségével is átverhető volt. Persze nem csak a koreai gyártónál csúsznak be bakik. Az új Google Pixel mobiloknál is bent hagytak egy elég komoly bakit a fejlesztők, bár bízunk benne, hogy ezeket a réseket rövid időn belül befoltozzák majd a készítők.

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése