45 000 Androidos mobilt fertőzött meg egy rosszindulatú program

Android Hírek   |   2019.11.02 - 18:11   |   Írta: ARPII   |   2653
02. nov 45 000 Androidos mobilt fertőzött meg egy rosszindulatú program

Még a factory reset sem segít.

A napokban egy új malware tűnt fel a színen, ami képes önmagát újra telepíteni, így szinte lehetetlen eltűntetni a mobilunkról ha egyszer már rákerült. Az xHelper nevű alkalmazás több mint 45 000 telefont támadott meg a Symantec szerint, azt is hozzátették, hogy ez a szám naponta 131-el, havonta pedig megközelítőleg 2 400-al nő.

A beszámoló szerint a vírus az előugró reklámok és spam értesítések melegágya, az ezekből befolyt bevétel pedig a készítők zsebében landol. Emellett pedig a megfertőzött telefon felhasználóit arra kéri a program, hogy további alkalmazásokat töltsenek le a Google Play Áruházból. Amint pedig a delikvens telepíti az adott alkalmazást, az xHelper már is kapja az osztalékot.

 

Ez elég rosszul hangzik, de a Malwarebytes és a Symantec azt állítja, hogy ezeken a reklámokon kívül az alkalmazás jelenleg egyéb káros tevékenységet nem végez. Ami viszont már nem annyira kecsegtető, az a program erőszakossága, hiszen törlés után is képes magát újratelepíteni, sőt egy gyári visszaállítás sem kottyan meg neki.

Mindezek mellett érdemes hozzátenni, hogy jelenleg hiába is kevésbé kártékony a program, bármikor telepíthet olyan alkalmazásokat, amelyek később banki adatokat és személyes információkat lophatnak tőlünk.

 

Forrás: news18

 

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése