Bankkártya-adatokat lop a legújabb androidos vírus

Android Hírek   |   2019.11.25 - 20:25   |   Írta: SzavaRicsi   |   2565
25. nov Bankkártya-adatokat lop a legújabb androidos vírus

Egyelőre a spanyol bankok ügyfelei vannak veszélyben, de bármikor célkeresztbe kerülhetnek más országok is.

Folyamatosan fejlesztik azt az androidos vírust, ami főként bankkártya-adatokat próbál kicsalni a felhasználóktól. A Ginp elnevezésű vírusra a ThreatFabric kiberbiztonsági cég hívta fel a figyelmet, akik szerint a kártevő már június óta próbálkozik a felhasználók becsapásával.

A computerworld.hu információi szerint a vírus kezdetben csak SMS-eket lopott le a fertőzött eszközökről, majd később fejlesztésen esett át, ami után már kártyaadatokat próbált kicsalni a felhasználóktól. A Ginppel felrtőzött mobilok először a Google Play, Facebook, WhatsApp, Chrome, Skype, Instagram és Twitter alkalmazások megnyitásakor dobtak fel egy mindent elfedő ablakot, ami a kártyaadatok beütésére kérte a felhasználót. Akik hittek a cselnek, azok egyből a hackereknek küldtél el az adataikat.

Idővel a Snapchat és a Viber megnyitására is felugrott a Ginp, a bankoló alkalmazások esetében pedig úgynevezett „phishing” oldal ugrik fel a fertőzött mobilokon, amelyek nagyon hasonlítanak az eredeti bankos bejelentkezésre, ám a cél helyett a hackerek kezében landolnak a féltve őrzött kártyaadatok. Mivel a kártevő az SMS-eket is eléri, így az üzenetben küldött megerősítés sem véd a támadás ellen.

Egyelőre csak a Caixabank, Bankinter, Bankia, BBVA, EVO Banco, Kutxabank y és a Santander alkalmazásait másolja le a Ginp, de valószínű, hogy a hackerek idővel terjeszkedni fognak más országok bankjai irányába is.

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése