Android 11 – első benyomások [videó]

Android Hírek   |   2020.02.24 - 11:21   |   Írta: ARPII   |   1060
24. feb Android 11 – első benyomások [videó]

Megérkezett az első fejlesztői béta.

Szerintem mindenki nevében beszélek, ha azt mondom hogy a Google igen csak meglepett minket az Android 11-el. Ez egy nagyon korai megjelenés, még akkor is, ha csak egy fejlesztői bétáról beszélünk. Ez viszont azt is jelentheti, hogy a publikus verzióra sem kell majd annyit várnunk. Az operációs rendszer Android R néven fut a beállításokban, és úgy néz ki hogy a Google belsőleg még mindig használja az édességes elnevezést. Most pedig vetünk egy pillantást a rendszer legfőbb újításaira.

 

Felhasználói Felület

Itt nem számolhatunk be nagyon sok vizuális változásról. Bár hozzá kell tenni, hogy ez még csak az első fejlesztői béta és tavaly meglehetősen sok változás volt, így ne nagyon számítsunk nagy csodákra a felület megjelenését illetően.

Az új operációs rendszernél is megvan a lehetőségünk, hogy szabadon váltsunk gesztus vezérlés és a szoftveres gombos megoldás között. Emellett a gesztusvezérlés egy kicsit simábbnak tűnik, de lehet hogy ez csak a látszat.

Amennyiben van bármi nagyobb változás is a felhasználói felületben, azt minden bizonnyal csak a jövőbeli bétákban látjuk majd. Ez logikus is ha belegondolunk, hiszen ez a verzió a fejlesztőknek készült nem pedig az átlag felhasználóknak, így most még nem igazán lényeges a rendszer megjelenése. Amennyiben ezzel kapcsolatban változás lesz, természetesen értesítünk majd Titeket.

 

Új Funkciók

Itt azért már akad pár érdekes újdonság, kezdve a screen recorder-rel (kijelző felvevővel.) Ezt a gyorselérési eszköztárunkhoz (redőny) tudjuk hozzáadni, és az Android 10-es változatával ellentétben Ő működik is. Azonban még ez sem tökéletes, van ugyanis egy kis bug, ami screenshot készítés közben eltünteti a kijelző felvevő értesítését a redőnyről, így azt csak a kis ikonnal tudjuk majd leállítani. Ezt viszont minden bizonnyal ki fogják majd javítani az éles verzió megjelenésére.

További érdekes funkció lehet még az Android 11-ben a lapozható screenshot, aminek segítségével akár egy hosszabb beszélgetés is ráférhet egy screenshot-ra. Ez még nem elérhető ebben a bétában, de láthattunk már róla képeket korábban, így minden bizonnyal majd csak később kerül bele a rendszerbe.

A sötét mód is fejlesztéseken esett át, ugyanis már képes alkalmazkodni a napfelkeltéhez és napnyugtához. Ez a funkció már régóta elérhető más gyártóknál, például Samsung eszközein, de jó látni hogy a Google is foglalkozik azzal, hogy ez a funkció mindenki számára elérhető legyen.

Talán az egyik kedvenc új funkciónk a megosztás menüben lévő alkalmazáskitűzés. Itt ha valamit meg szeretnénk osztani, akkor a mobilunkon előugrik a lehetőség, hogy ezt mely alkalmazáson keresztül tudjuk megtenni. Ez esetben pedig gyakran sokat kell keresgélni az éppen aktuális alkalmazást, azonban most már ki tudjuk tűzni a kedvenceinket a lista tetejére. Ez még nem működik minden alkalmazásban, de idővel biztosan egyre nagyobb lesz a repertoár.

Végül pedig a buborékok. Biztos közületek is sokan használják szívesen a Messenger buborékot, hiszen így bármilyen alkalmazáson belül könnyen válaszolhatunk ismerőseinknek, nem kell ehhez külön elhagyni az appot. Ez az új funkció pedig lehetővé teszi, hogy bizonyos értesítéseinket ilyen buborékokba rakjuk. Egyelőre még csak a fejlesztői menüpontban aktiválható ez a lehetőség, utána pedig hosszan kell nyomva tartanunk a kívánt értesítést. Sajnos a funkció még kicsit bug-os, de idővel biztosan tökéletesítik majd. Utolsó új funkciónk pedig a beszélgetéseknél keresendő. Az Android R-ben ugyanis minden üzenetváltás össze lett gyűjtve egy beszélgetés fül alá.

 

A Motorháztető alatt

Ahogyan az várható volt, a legnagyobb változások az Android 11 háza táján a motorháztető alatt keresendőek. Az első és legfeltűnőbb újítás az új technológiák natív támogatása. A dokumentációban konkrét utalás van több dologra is, úgy mint az 5G, hajlítható mobilok, és alacsony késleltetésű videó támogatás például játék stream-eléshez. Ez aligha volt meglepő, hiszen ilyen mértékű változások mellett ezekre szükség is van a konkurenciával való versenyben maradás érdekében.

Egy új, itt debütáló API segítségével megelőzhető lesz majd, hogy értékes tartalom legyen kitakarva a kijelzőnkön egy ívelt megjelenítő, notch vagy hole-punch kivágás miatt.

Aki gyakran repül, az szembesülhetett azzal, hogy a repülőgép üzemmód szinte mindent kikapcsol a mobilunkon, beleértve ebbe a Bluetooth-t is. Ez viszont eléggé kellemetlen lehet manapság, amikor egyre több ember használ vezeték nélküli fül vagy fejhallgatót. Most viszont az Android R-ben, ha csatlakozva vagyunk egy ilyen vezeték nélküli A2DP eszközhöz, akkor a rendszer már okos annyira, hogy csak a WiFi-t és a mobil hálózatot kapcsolja ki, a Bluetooth-t pedig nem.

A kamera alkalmazásban is sikerült egy hasznos fejlesztést véghez vinni, ugyanis eddig videó felvétel vagy fotózás közben megzavarhatott minket az értesítések hangja vagy rezgése. Ez a funkció már alapértelmezettként van benne az új rendszerben, illetve egy új API segítségével már külső kamera alkalmazásokban is működhet ez a megoldás.

Végül de nem utolsó sorban, kapunk egy kijelző képfrissítés jelzőt is, amit a fejlesztői beállításokon belül aktiválhatunk. Ez jelzi majd nekünk, hogy mikor van a kijelzőnk 60Hz, 90Hz illetve 120Hz-en. Természetesen ez csak a nagy képfrissítéssel rendelkező mobiloknál lehet hasznos, ahol láthatjuk majd hogy mikor is működik ténylegesen a magasabb frissítési ráta.

 

Biztonság és Védelem

Idén kevesebb biztonságot érintő fejlesztésünk érkezett. Tavaly a Google lehetővé tette, hogy csak akkor férhessen hozzá egy alkalmazás bizonyos adatainkhoz, amikor éppen használatban van. Idén emellett megkaptuk a lehetőséget, hogy csak egyszeri alkalmakra hagyjuk ezt jóvá. Ez ugyan csak bizonyos engedélyeknél adott, úgy mint a kamera, mikrofon, és helyadat.

Az alkalmazásengedélyek, emellett kapott még egy hasznos fejlesztést. Sok alkalmazás hajlamos volt több alkalommal is hozzáférést kérni bizonyos adatainkhoz, annak ellenére, hogy azt már korábban visszautasítottuk. Régen itt be tudtunk pipálni egy rublikát, hogy ezt nem szeretnénk többé látni, most viszont kettő visszautasítás után a rendszer automatikusan azt fogja feltételezni, hogy nem vagyunk ebben érdekeltek, így legközelebb már nem fogja megjeleníteni ezt a kérést.

Továbbá, az Android 11-ben rendkívül szigorítottak a háttérben folyó helyadatokhoz való hozzáférésen. Ez szerencsére az akkumulátoridő javulásához is vezet, aminek felettébb örülünk.

 

Vélemény

Mindent összevetve, az Android 11 egyelőre eléggé szolid. A Google leginkább az Android 10 gyengeségeit erősítette, megszórva pár apróbb de annál fontosabb extra funkcióval. Természetesen ne felejtsük el, hogy ez még csak az első fejlesztői béta, így még sok plusz érdekességet láthatunk majd a jövőben, amiről természetesen egyből értesítünk majd Titeket. Amit láttunk, az mind pozitív volt, pár hasznos a mindennapokat megkönnyítő újítás. Emellett viszont hozzá kell tenni, hogy senkinek sem javasoljuk, hogy ezt a béta verziót használja a fő telefonján, hiszen ez a fejlesztőknek készült és akadnak benne bug-ok bőven. Egyelőre még nem láttunk semmilyen rejtett easter egg-et, ami kicsit elszomorító, de ez még a jövőben változhat. Az alábbi videóban pedig egy gyors összefoglalót láthattok a legérdekesebb változásokról. Nektek hogy tetszik az Android legújabb verziója? Írjátok meg nekünk kommentben!

 

Forrás: AndroidAuthority

 

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése