60Hz, 90Hz, 120Hz - Mit is jelent pontosan a képfrissítés?

Android Hírek   |   2020.03.04 - 08:32   |   Írta: ARPII   |   7418
04. márc 60Hz, 90Hz, 120Hz - Mit is jelent pontosan a képfrissítés?

Most mindent tisztázunk.

A kamerák mellet idén a kijelzők képfrissítése is nagy fejlődésen megy át. Pár gyártó 90 vagy akár 120Hz-es paneleket is szerel a mobiljaiba, ami elképesztő. Ez még egy jó módja annak, hogy megkülönböztessék magukat a többiektől, azonban érdemes-e egy ilyen telefont megvásárolni csak ezért? Sajnos a válasz nem csak egy egyszerű igen vagy nem, de most a végére járunk.

A magas képfrissítésű telefonok előnyei, illetve az hogy hogyan is működnek egyelőre még csak kevesek által ismert. Természetesen a játékok és minden tartalom, amit fogyasztunk sokkal simábbnak fog hatni, azonban ez a kijelzőidőnkön is meg fog látszani és nem jó értelemben.

 

Mi is az a képfrissítés?

A kijelzők nem statikusak, minden tartalom és mozgás simán jelenik meg, mivel minden pixel frissül a processzor által küldött legfrissebb tartalom függvényében. Ezt hertz-ben (Hz) mérjük, ami megadja, hogy a kijelző hányszor frissül egy másodpercen belül. A 60Hz-es kijelzők 60x egy másodperc alatt, a 90Hz-esek 90x, a 120Hz-esek 120x és így tovább. Így a 120 Hz-es kijelző kétszer olyan gyorsan frissül, mint egy 60 Hz-es és négyszer olyan gyorsan mint egy régi 30 Hz-es TV.

A gyorsabb képfrissítés kisebb késleltetést is jelent, hiszen a pixelek gyakrabban frissültek. Egy 60Hz-es kijelző teljes frissítése például 16,6 milliszekundumot vesz igénybe, míg egy 90Hz-esé 11,1-et, egy 120Hz-esé pedig csupán 8,3-at. A frissítési mérték azonban nem az egyedüli tényező a kijelző késleltetésében, viszont ez játssza a legnagyobb szerepet.

A mobilunk kijelzője nem egyszerre frissül, hanem horizontális soronként szinte folyamatosan. Ezt a folyamatot láthatjuk is amikor levideózzuk egy mobilnak a kijelzőjét lassított felvételben, de akár egy hagyományos felvételen is megfigyelhető ez a jelenség. Egyszóval a kijelzőnk folyamatosan frissül, de szüksége van egy időtartamra, hogy az egész átfrissüljön.

Beszéljünk egy kicsit az érintésérzékelésről, ami ugyan egy másik mértékegység, de kapcsolódik a témánkhoz. Ezt ugyanúgy Hz-ben mérjük, a szám pedig azt mutatja meg, hogy a kijelző hányszor keresi a felhasználó ujját a felületen egy másodpercen belül. A magasabb érintésérzékelés csökkentheti a laggot vagyis a késleltetést az érintés vagy ujjhúzás és az akció között amit ez kivált, ez nagyon fontos lehet főleg az olyan játékoknál ahol a másodperc tört része is dönthet arról hogy ki lő le előbb kit.

 

Mit jelent a 60Hz, 90Hz és a 120Hz az én telefonom esetében?

A nagyobb képfrissítésű kijelzőkön megjelenő mozgó tartalom sokkal simábbnak és lendületesebbnek tűnik. Azonban a legtöbb tartalomhoz, mint például végig lapozni az e-mail-jeinket vagy hasonló hétköznapi tevékenységek nem tesz hozzá olyan sokat. Több videó is például az ipari sztenderd szerint, 24 fps-el, vagyis esetünkben 24Hz-el játszódik. Persze azok az alkalmazások, amelyek sok grafikai mozgó elemet tartalmaznak sokkal látványosabbak egy nagyobb képfrissítésű kijelzőn.

Ezek a kijelzők akkor tudnak igazán nagyot virítani, amikor előveszünk egy játékot. A nagy képfrissítéses kijelzők ugyanis gyorsabban reagálnak és kisebb a vizuális késleltetés bennük, így akár jobbak is lehetünk bennük egy telefoncsere után. A PC-s gamerek már általában 120 vagy akár 144Hz-es monitorokat is használnak, szépen lassan pedig ez a trend átvándorol a mobil piacra is. Természetesen viszont egy ilyen kijelzőnek sokkal nagyobb az energiaigénye, így egy combosabb akkumulátorra is szükségünk lesz mellé.

90Hz és afelett ugyanis jelentős mértékben csökken a kijelzőidő. A OnePlus 7 Pro esetében például akár 200 perccel kevesebb időt tudunk böngészéssel tölteni, ha 90Hz-en megy a kijelzőnk és nem az alap 60-on.

 

Szükségem van nagy képfrissítésű mobilra?

A 90Hz és 120Hz-es kijelzők egyre népszerűbbek a mobilpiacon, leginkább a prémium szegmensben, azonban már láthattunk ilyet középkategóriás mobiloknál is.

Természetesen a képfrissítés egy nagyon kis részét képezi a kijelző tulajdonságainak, annyira pedig nem nyom nagyot a latba, hogy ez döntse el az adott vásárlásunkat. Hiszen a fényerő, színhűség, kontraszt és fehéregyensúly legalább olyan fontos szerepet játszanak egy kijelző milyenségében. Amennyiben nagyon be vagytok zsongva, és szeretnétek egy ilyen mobilt, akkor összeraktunk Nektek egy listát a ma kapható legjobb ilyen mobilokból.

 

  •     Samsung Galaxy S20 5G – 120Hz kijelző
  •     OnePlus 7T – 90Hz kijelző
  •     Asus ROG Phone 2 – 120Hz kijelző
  •     Google Pixel 4 XL – 90Hz kijelző

 

Forrás: AndroidAuthority

 

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése