13 éves az első Android rendszerű okostelefon

Android Hírek   |   2021.09.24 - 13:53   |   Írta: Máté Gergő   |   149
24. szept 13 éves az első Android rendszerű okostelefon

Rengeteget fejlődtek a hardverek és az Android operációs rendszer is 13 év alatt.

Igazi úttörőként jelent meg 2008-ban a HTC Dream néven is ismert T-Mobile G1 okostelefon.

A készülék egy Qualcomm MSM7201A SoC chipre épült és az ARM11-es processzora 528 MHz-es volt. Emellé egy Adreno 130-as GPU társult. Az Android rendszer futtatásához elegendő volt az okostelefon 192 MB memóriája és a 256 MB memóriája is. Utóbbit bővíthettük microSD kártyával is, ami nagy segítséget jelentett. Az akkoriban korszerűnek mondható adatkapcsolat is biztosítva volt a 3G és a Bluetooth 2.0 támogatásával. Emellett a HTC Dream / T-Mobile G1 Wi-Fi hálózathoz is tudott csatlakozni.

A készülék kijelzője 3,2 hüvelykes TFT volt, felbontása 320 x 480 pixeles. A 158 grammos készüléknek az érintő kijelző mellé egy QWERTY billentyűzete is volt.

 

 

Az okostelefon specifikációja önmagában persze akkoriban sem volt elegendő. A vásárlók többsége azért vett ilyen készüléket, mert ezen futott az Android 1.0 rendszer. Összehasonlítva a későbbi nagy riválisával, az Apple által gyártott, iOS rendszerű iPhone-nal, az első Android-os készülék izgalmas lehetőségeket kínált. A widgetek megjelenése, a copy-paste funkció, és a testreszabható kezdőképernyő nagyon tetszett a vásárlóknak. Az Android később azzal tudott nagy nyomást gyakorolni az Apple rendszerére, hogy nyílt forráskódú maradt és így minden gyártó elkészíthette a saját Android-os eszközét.

 

 

A HTC Dream / T-Mobile G1 készüléket egészen az Android 1.6 Donut rendszerig lehetett frissíteni, ami mai szemmel korszerűnek ugyan nem mondható, de az eredeti 1.0-ás Android-hoz képest sokat fejlődött.

 

 

Az első Android rendszerű okostelefonból 1 milliót adtak el 2009 áprilisáig. Az Android rendszer azonban sokkal inkább a Motorola Droid és a Samsung Galaxy S későbbi népszerűségének köszönheti sikereit. A HTC Dream / T-Mobile G1 természetesen minden olyan elvásárnak megfelelt, ami akkoriban egy okostelefontól elvárható volt, de 13 év alatt sokat bővült az eszközök felhasználási köre is.

 

Forrás: Android Police

 
Kommentek megjelenítése