Nagyot újíthat kamerafronton a Galaxy Note 10

Droidos pletykák   |   2019.06.20 - 13:50   |   Írta: SzavaRicsi   |   568
20. jún Nagyot újíthat kamerafronton a Galaxy Note 10

Háromféle rekeszértékkel támadhat egy lencsén a Samsung érkező zászlóshajója

Az okosmobil-gyártók már egy ideje azon versenyeznek, hogy a lehető legjobb kamerát tuszkolják az okostelefonokba. A Samsung, az Apple és a Huawei között folyamatos a verseny azon, hogy ki tudja a legprofibb fotókat kihozni az apró lencsékből és érzékelőkből, ehhez pedig egyre több szoftveres „okosságot” vezetnek be a mobilokba.

A Samsung azonban felismerte, hogy bármennyit kódolnak, nem tudják felülírni a fizika törvényeit. Egy jó szoftverrel bizony nem érik el az áhított tükörreflexes fényképező szintet. Éppen ezért elkezdték a DSLR-ek felé mozgatni a kamerájuk technikáját.

A Galaxy S9 és Note 9 esetében már bevezették a bizonyos Duál Rekesz funkciót, amellyel két állásban állítható (f/1,5 és F/2,4) rekeszértékű kamerán keresztül fotózhatunk a mobilokkal. Ennek előnye pedig, hogy a fényképező több fényt gyűjthet este, mikor igazán szüksége van rá, és kevesebbet nappal, amikor bővelkedünk a fotonokban.

Egy új pletyka szerint a Galaxy Note 10 esetében a Samsung feljebb lép, és kétféle apertúra helyett már hárommal is fényképezhetünk majd. Elvileg f/1,5-ös, f/1,8-as és f/2,4-es rekeszekkel dolgozik majd a Note 10 főkamerája, amelyek közül a megfelelő automatikus megválasztása legalább annyit ér majd, mint egy AI-vezérelt szoftveres utómunka.

A rekeszértékek ráadásul nem csak a beengedett fénymennyiséget befolyásolják, hanem kezelik a mélységélességet is. Igaz, a szoftveres homályosítás korát éljük, de abban biztosak lehetünk, hogy az alacsonyabb rekeszértékkel elért tökéletes homályosítást szinte sosem múlhatja felül minden esetben a mesterséges „bokeh effekt”.

A hír elvileg a Samsung kínai kirendeltségének mérnökeitől érkezett, ám az korántsem biztos, hogy az a csapat dolgozik a tripla rekeszértékű kamerán. Mindenesetre a hír valósnak tűnik, ám biztosra csak a bemutató után mehetünk majd.

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése