Samsung Galaxy Fold 2: Itt kéne fejlődnie az új hajlítható mobilnak

Droidos pletykák   |   2020.04.13 - 15:30   |   Írta: ARPII   |   233
13. ápr Samsung Galaxy Fold 2: Itt kéne fejlődnie az új hajlítható mobilnak

Hamarosan érkezik az újabb csodakészülék.

A Samsung Galaxy Fold története eléggé kalandos, tele bukkanókkal, kitérőkkel és váratlan fordulatokkal. A hajlítható mobilt először 2018 novemberében lebegtette be a cég, a piacot viszont egészen 2019 novemberéig nem érte el. Ez a kijelző hibái miatt történt, ami az utólagos megjelenés után sem volt tökéletes. Ahogyan azt egy műanyag megjelenítőtől várhatjuk, nem volt a legellenállóbb a karcolásokkal szemben és a strapa-teszteken sem szerepelt a legjobban. Pontosan senki sem tudja, hogy hány darab Galaxy Fold kelt el borsos $1 980-ért (kb.: 640 000 Ft), egyes jelentések viszont közel félmillió darabra becsülik az összes eddig eladott eszközt.

Azt se felejtsük el, hogy a Samsung volt az első gyártó, aki valóban használható mobilt hozott el a felhasználóknak hajlítható kijelzővel (a Royole FlexPai-ról most inkább ne beszéljünk). Ilyen esetekben pedig nem meglepő 1-2 hiba és nemvárt meghibásodás, a cégnek pedig most elérkezett az idő, hogy megmutassák mennyit is fejlődtek ennyi idő alatt. Rengeteg pletyka és híresztelés van már az interneten, mi most ezekből okulva hoztunk el Nektek öt dolgot, amit feltétlenül szeretnénk látni a Samsung Galaxy Fold 2-ben.

 

Jobb külső kijelző

Egy dolog volt a Galaxy Fold-ban, ami igazán zavaró volt, az pedig a külső kijelző. A csupán 4,6 colos 21:9-es képarányú megjelenítő ugyan magas felbontású, de rendkívül hosszúkás, apró és nehezen kezelhető. Az 1 680x720-as pixelszám bőven elég, azonban a kijelző mérete nyugodtan lehetne akár 1 collal is nagyobb. Ugyanis hiába teljes értékű, ami azt jelenti, hogy mindenre lehet használni, amire a belsőt is, azonban a mérete miatt nem igen akarjuk majd. Maga a tény, hogy ezt megtehetjük nagyon jó, hiszen a Google és a Samsung remekül megoldotta ezt a kihívást az app continuity-vel, így ha becsukjuk vagy kinyitjuk a mobilt, akkor ott folytathatjuk ahol abbahagytuk. Ez viszont csak akkor lesz igazán hasznos, ha kapunk mellé egy elfogadható méretű megjelenítőt.

 

Vékonyabb dizájn

A Fold nagy és nehéz. Becsukott állapotban kétszer olyan vastag mint egy átlag mobil, kinyitott állapotban pedig kétszer olyan széles. Súly szempontjából 276g-ot nyom, ami 100g-al több, mint a mobilok többsége a piacon. Hozzá kell tenni, hogy emiatt nagyon minőségi érzetet is kelt,van benne anyag, azonban egy idő után nehéz lehet kézben tartani. Természetesen ez is az első generáció hátulütője, azonban idén talán le tudnak faragni pár millimétert (és talán pár grammot is) a mobilból. Kérdéses, hogy a Samsung képes lesz-e, vagy szeretné-e meglépni ezt anyagi okok miatt, de mi bizakodóak vagyunk.

 

Semmi notch

A Samsung a kevés gyártók egyike, akik teljesen ki tudták kerülni a notch használatát a felső kategóriás mobiljaiknál. Ez alól valamilyen szinten kivételt képez a Fold, ugyanis ott egy sok szempontból ronda, nagy és csúnyán elhelyezett kameraszigetet kapunk. Reményeink szerint a második generáció levetkőzi majd ezt a bibircsókot.

Sajnos a notch mint olyan, egy szükséges rossz. A mobilgyártók olyan szinten tolták ki a kávák határait, hogy a szelfi-kamerának már nem maradt hely. A notch viszont lehetővé teszi a cégek számára, hogy megtartsák a szelfi-kamerát és esetleg az infravörös szenzort az előlapon, míg emellett tudnak tartani egy meglehetősen jó kijelző-előlap arányt.

Sok mai telefon, mint például a Galaxy S20 Ultra, ezt a problémát egy sokkal elegánsabb módon oldották meg, amit mi hole-punch kivágásként ismerünk. Ezt a módszert sokkal jobban szeretik az emberek, esztétikusabb és kisebb területet takar ki a kijelzőből. A Samsung ezt pedig korábban hajlítható mobilba is implementálta már, Infinity-O néven. Ez a telefon pedig nem volt más, mint a Galaxy Z Flip. Reményeink szerint a késő nyáron, vagy kora ősszel debütáló Galaxy Fold 2 is elhagyja már a notch-ot, és áttér a hole-punch kivágásra.

 

Jobb strapabíróság

A cikk elején említett kijelzőhiba, egy védőréteg miatt jött elő, amiről sok tesztelő azt gondolta, hogy csak egy kijelzővédő fólia. Eltávolítás után azonban szinte rögtön tönkrement az eszköz kijelzője, aminek ez a réteg szerves részét képezte. További probléma volt még a zsanérrendszer védtelensége, ahová játszi könnyedséggel került be szennyeződés, ezzel is tönkretéve a kijelzőt.

Ezután a Samsung rengeteg tesztelést és fejlesztést hajtott végre a mobilon, mielőtt hivatalosan is kiadták volna. A Z Flip esetén még tovább mentek a zsanérrendszer védelmét illetően, hogy kint tudják tartani a koszt és szennyeződéseket. Természetesen ez még nem jelenti azt hogy a mobil IP tanúsítványt kaphatna, vagy strapabírónak lehetne nevezni. Sajnos a hajlítható eszközöknél számos mozgó alkatrész van, így az ilyen tanúsítványokkal még jó pár évet várnunk kell. Ezen kívül reméljük, hogy a Samsung tovább tudja fejleszteni a Fold 2-nél ezeket a megoldásokat.

 

Barátságosabb árcédula

Igaz, nem a Samsung gyártotta a legdrágább hajlítható mobilt, de azért a $1 980 (kb.: 640 000 Ft) sem piskóta, a Huawei Mate X $2 400-ról (kb.: 777 000 Ft) már nem is beszélve. Sok más eszköze is megközelíti a Samsungnak ezt a veszélyes számot, akár a Galaxy S20 Ultra, akár a Galaxy Z Flip. Természetesen nem várjuk azt, hogy a gyártó máris $1 000-al csökkentse a mobil árát, de a gyártás optimalizálásával és a technológia fejlődésével párszáz dollárt biztosan tudnak majd csökkenteni az áron. Véleményünk szerint $1 600 egy jó indulóár lehetne a Galaxy Fold 2-nek.

 

Ezek a mi elvárásaink az új Fold-al kacsolatban. Ti mit látnátok szívesen ettől az új csodakészüléktől? Írjátok meg kommentben!

 

Forrás: AndroidAuthority

 

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése