Ezek az Android Q legnagyobb újításai

Android Hírek   |   2019.03.14 - 19:33   |   Írta: ARPII   |   2094
14. márc Ezek az Android Q legnagyobb újításai

Összeszedtünk nektek párat a legjobbak közül.

Ugyan még sokan az Android 9.0-t sem kapták meg, de a Google nem vár senkire. Ugyanis már nagyban dolgoznak a következő verzión, ami már elérhető az összes Pixel készülékre béta verzióban. Nézzük is a legjobb funkciókat.

 

Sötét Mód

Itt egy rendszer szintű dark mode-ról beszélünk ami a beállításokban, a launcherben, az értesítési központban és a felhasználói felület más területein is megjelenik majd. Ezt napszakhoz kötve is időzíthetjük, vagy állandóra is bekapcsolhatjuk majd. Emellett pedig külső alkalmazásokat is rákényszeríthetünk a sötét módra, ez persze nem lesz olyan jó mint rendszer szinten. Ez remek lehet az OLED paneles telefonokat használóknak, hiszen így nagyban növekedhet a készülékük üzemideje, illetve a szemüket is kevésbé károsítja majd.

 

Asztali Mód

Pár éve a Samsung és a Huawei megmutatta nekünk milyen az ha a telefonunkat egy asztali gépként használjuk, azzal hogy rádugjuk egy arra alkalmas monitorra. Így az egész felhasználói felület átalakul és egy sokkal inkább Windows-ra emlékeztető végeredményt kapunk, ami jól jöhet akkor, ha nagyobba szeretnénk látni a dolgokat. Így egérrel és billentyűzettel használhatjuk a telefonunkat, ami tulajdonképpen egy PC-ként funkcionál ez esetben. Az XDA-Developers csapata talált az Android Q-ban erre utaló jeleket, konkrétumokat viszont nem tudtak mutatni.

 

Biztonságosabb Okos Feloldás?

A Google még a Lollipop-pal mutatta be a Smart Lock (Okos Feloldás) funkciót, ami arra szolgált, hogy a telefon le legyen zárva amikor nincs nálunk, illetve fel tudjuk oldani kód vagy egyéb akadály nélkül tartózkodási hely alapján (pl.: otthon) vagy bizonyos Bluetooth eszközök közelében.

Az Android Q korai verziójában két új móddal bővül a Smart Lock. Az egyik lehetővé teszi hogy meghosszabbítsuk a feloldás időtartamát (azonban nem fogja feloldani az eszközünket, ha mer leoldottuk). A másik esetben lezár amint egy megbízható eszköz már többé nem az.

 

Arc Alapú Feloldás – Továbbgondolva

Fotó alapú arcfelismerés eddig is volt az Androidban, most viszont már egyre több gyártó készülékében van hardveres megoldás is. Így lehetőségünk lesz majd ennek a segítségével vásárolni, vagy akár belépni külső alkalmazásokba is.

 

Kijelző Felvétel

Androidon láthattunk már korábban is kijelzőfelvevő funkciót, bár ezek vagy külső alkalmazások voltak, vagy pedig a gyártók saját megoldásai (Samsung, Huawei, Sony, Oppo). A gyári Androidból viszont mindig is hiányzott ez a funkció, most viszont a 10.0-ás verzió lehetővé teheti ezt számunkra. Ezt az értesítési központról vezérelhetjük majd, számos opcióval együtt, úgy mint megosztás vagy szerkesztés. Emellett külső hangot is felvehetünk majd mellé, amit nem minden ilyen program enged meg.

 

Eltűnik a vissza gomb?

Az Android P-ben már megvolt a lehetőségünk a gesztus vezérlésre egy virtuális gombbal, amivel ki tudtunk lépni a kezdőképernyőre és elő tudtuk hívni az áttekintést. Azonban a vissza gombunk megmaradt. Ez most viszont változhat, ugyanis az XDA-Developers csapata talált egy erre utaló jelet az Android forráskódjában, ami arra enged következtetni, hogy elég lesz balra húznunk a szoftveres gombot a visszalépéshez. Ez természetesen még nem biztos, de minden bizonnyal ez lesz a végleges megoldás.

 

Forrás: AndroidAuthority

 

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése