08. jan Iszonyatos zuhanásban az okostelefon piac: A Samsung, az Apple és az LG is profitot vesztett

Iszonyatos zuhanásban az okostelefon piac: A Samsung, az Apple és az LG is profitot vesztett

Tech Hírek   |   2019.01.08 - 23:13   |   Írta: Máté Gergő   |   3491

Az utolsó negyedév adatai alapján az okostelefon piac stagnál, a vásárlási kedv rossz, a nagy gyártók pedig komoly profitot vesztenek.

Nem az Apple az egyetlen gyártó, amely képtelen elérni a kitűzött célokat.

Az almás vállalat mellett a Samsung és az LG is hasonló cipőben járnak. Ennek okai eltérőek lehetnek, de az okostelefon piac ennek a három vállalatnak köszönhetően áll rosszul.

Nem sikerült az áttörés, a dél-koreai gyártó is visszaesésről számolt be.

A Samsung az elmúlt három hónapban (decemberrel bezárólag) 10,8 billió koreai won (nagyjából 9,67 milliárd dollár) bevételt könyvelhetett el, ami 29 százalékkal kevesebb a tavalyi adatokhoz képest és 18 százalékkal alacsonyabb az elemzők által becsült 13,2 billió won-hoz képest. A vállalat a memóriacsipek üzletének gyenge teljesítését, valamint az okostelefonok piacán tapasztalt fokozott versenyt hibáztatta. A Samsung nem számít arra, hogy a következő üzleti negyedévben a memória üzletág jelentősen felemelkedne (az elemzők úgy vélik, hogy az adatközpont-ügyfelek, mint az Amazon, a Microsoft és a Google, már elég memóriával rendelkeznek), de a vállalat reméli, hogy a második félévben javulást fog tapasztalni.

Az LG nyeresége annyira visszazuhant, hogy az elemzők féltek leírni.

Ennél is megdöbbentőbb az LG teljesítménye: a másik dél-koreai gyártó utolsó negyedévben mért nyeresége 80 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest. Az elemzők 387 milliárd won-ra számítottak, de az LG csak 75,3 milliárd won-t könyvelhetett el (ez nagyjából 67 millió dollár). Az LG még nem nyilatkozott a visszaesések konkrét okáról, de az elemzők szerint az új okostelefonok marketing költségei és a magas év végi bónuszok okozhatták a visszaesést. Várhatóan az LG és a Samsung egyaránt közzéteszi a részletes eredményeiket ebben a hónapban.

Hova tűnt az Apple varázsa?

Korábban az Apple vezérigazgatója, Tim Cook sem tudott semmi bíztatót írni a részvényeseknek küldött levelében. Ebben azt részletezte, hogy gyenge első negyedéves bevételekre számíthatnak, mivel az Apple-nek nem sikerült annyi iPhone készüléket értékesíteni, amennyire korábban számítottak. Alacsony vásárlási kedv jellemezte a kínai és az egyéb piacokat egyaránt.

Természetesen mindhárom vállalat más termékekkel és szolgáltatásokkal rendelkezik, de a náluk tapasztalható visszaesés kihatással lesz a teljes okostelefon piacra és remekül rámutat a súlyos problémákra.

Eközben egyes kínai gyártók rekordbevételről számolnak be és sokan a nyugati piacokat is képesek voltak meghódítani. Emiatt nagy esély van rá, hogy 2019-ben az egész okostelefon piac átformálódhat.

Forrás: AppleRider/Android Police

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése
Több Android hír
14. jan

Jön az első 10x-es optikai zoomos mobil

Droidos pletykák

Az új technológiának köszönhetően még a távoli fotótémák is szinte azonnal közel hozhatók.

Bővebben

13. jan

Xiaomi Amazfit Pace - A legjobb okos óra (ennyiért) - [videó]

Tesztek

Rengeteg funkció, hosszú üzemidő, és barátságos árcédula

Bővebben

Cikkek, amik tetszhetnek
31. dec

Titkos Android-kódok

Tech Hírek

Rengeteg kód, amivel többet tudhatunk meg eszközünkről.

Bővebben

05. máj

Hozd ki a legtöbbet a telefonodból! - Tippek és trükkök nem csak profiknak

Tippek és trükkök

A fejlesztői lehetőségeket lehet, hogy a profiknak tervezték, de ez nem azt jelenti, hogy az átlagos felhasználók ne élvezhetnék ki az előnyeit. Most 5 érdekességet fogok nektek mutatni, amit ti is kö..

Bővebben