Trösztellenes vizsgálatot folytat az indiai hatóság a Google ellen

Tech Hírek   |   2019.05.12 - 12:26   |   Írta: Máté Gergő   |   226
12. máj Trösztellenes vizsgálatot folytat az indiai hatóság a Google ellen

Amióta a Google elkezdett növekedni folyamatosan érkeztek ellene a trösztellenes vádak.

Sok esetben a helyi törvénykezésnek sikerült jelentős lépéseket tenniük a Google ellen.

A vállalat utasítva lett például arra, hogy Oroszországban tegye lehetővé a felhasználók számára a kedvenc kereső kiválasztását. Az Európai Unióban pedig a felhasználók szabadon kiválaszthatják a kedvenc böngészőjüket is a kezdeti beállítások során. A legfrissebb hírek szerint most az indai hatóság vizsgálódik a Google ellen. Sajnos a vádak jelenleg nem publikusak, de a Reuters szerint nagyon hasonlóak azokhoz, amelyek korábban az Európai Unióban kerültek megfogalmazásra. Ezek alapján a Google-nek az Indiában piacra kerülő készülékeken is újra kéne telepíttetnie az Android rendszert, annak érdekében, hogy a felhasználók szabadon kiválaszthassák az alapértelmezett böngészőjüket és keresőjüket.

Komolytalannak tűnő vádak, komolykodó hatóságok, komoly büntetés és megszorítás?

A pletykák szerint a Competition Commission of India (CCI) nevű hatóság már februárban megkezdte a nyomozást, amely állítólag egy évig is elhúzódhat. A Reuters szerint a CCI megpróbálja majd a Google-re hárítani a nyomozás összes költségét (természetesen ez főként akkor sikerülhet, ha a vádak bebizonyosodnak).

Ezek a vádak sokak számára ostobaságnak tűnhetnek, mivel az Android rendszer már régóta engedélyezi a felhasználók számára, hogy több alapértelmezett böngésző és kereső közül választhassanak. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a Google egy újabb jelentős piacáról van szó: az Android Go és a Duo főként ez indai felhasználók számára lett bevezetve.

A nyomozás kimenetelétől függően sok minden változhat a jövőben, mindez viszont várhatóan nem fogja megingatni a Google és az Android vezető helyét Indiában.

Forrás: AppleRider/Android Police

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése