A Google-nak nem szúrt szemet a 238 Play Store-os alkalmazásban elrejtett vírus

Tech Hírek   |   2019.06.05 - 19:30   |   Írta: SzavaRicsi   |   1935
05. jún A Google-nak nem szúrt szemet a 238 Play Store-os alkalmazásban elrejtett vírus

Hét hónapig voltak fent a Play Store-on a fertőzött alkalmazások.

Összesítve 440 millió letöltésnél járt az a 238 alkalmazás, amelyet az újonnan felfedezett BeiTaAd vírussal fertőztek meg. A Google-nek nem tűnt fel a gyanús szoftver – helyette a Lookout kiberbiztonsági cég leplezte le a kártevőt, és értesítette az amerikai céget.

Az ügy érdekessége, hogy minden megfertőzött alkalmazást ugyanaz a kínai fejlesztőcég, a CooTek készítette. Ezeken az alkalmazásokon kívül pedig egyetlen más appban sem bukkantak rá a BeiTaAd-ra. Akármennyire is gyanús az eset, mindez nem elég ahhoz, hogy arra következtessenek, hogy a CooTek áll az egész ügy mögött, bár az biztos, hogy a forráskódban ügyesen volt elrejtve a vírus.

A Lookout jelentése szerint a BeiTaAd egy reklámokat megjelenítő kártevő, ami igen agresszívan tevékenykedett a megfertőzött alkalmazásokon kívül is. Egy telepítés után legalább 24 órával, de legfeljebb két héttel később már tevékenykedett a BeiTaAd, és véletlenszerűen jelenített meg képes vagy akár videós reklámokat a főképernyőn, zárolt képernyőn, vagy akár egy hívás közben. Esetenként hajnalban, az éjjeli szekrényen töltődő mobilon is beindulhatott egy videós zenés reklám a semmiből.

A BeiTaAd hét hónapja volt jelen a Play Store-on, mire a Lookout leleplezte azt. A CooTek azóta letörölte az alkalmazások egy részét, a többinél pedig kiiktatta a vírust. A Google egyelőre nem szólalt meg az üggyel kapcsolatban, ám kissé kínos, hogy több mint fél év és 400 millió letöltés után sem bukkantak rá az idegesítő kártevőre.

Forrás: AndroidAuthority

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése