Sony okos hangszóró – jobb mint a Google Home? - [videó]

Tesztek   |   2019.05.11 - 12:52   |   Írta: ARPII   |   2187
11. máj Sony okos hangszóró – jobb mint a Google Home? - [videó]

Remek hangzás, Google Asszisztens, mi kell még?

 

A Sony okoshangszórója elég pofás lett, tudom első ránézésre biztos egy HomePod jut eszetekbe a hangszóróról, de az a helyzet, hogy ez a kicsike hamarabb jelent meg. Kívül szövet borítást kapunk, amin átvilágít egy analóg óra, ez szerintem nagyon hasznos. Ennek a fényerejét a készülék alján lévő gombbal állíthatjuk, vagy ha zavarna minket, akkor akár ki is kapcsolhatjuk. A Google Home alkalmazásban, pedig be is időzíthetjük, hogy éjszakára kapcsoljon ki. Tovább haladva a hangszórón, hátul találunk egy némító, és egy Bluetooth gombot. Az utóbbira valószínűleg nem lesz szükség, ugyanis NFC-vel is rendelkezik a készülék, aminek hála csak oda kell tartanunk a telefonunkat, és már mehet is a zene. A hangszóró tetején kettő darab mikrofont találunk, amik elég jók, még nagyobb háttérzaj mellett is. Itt találunk egy Sony logo-t, illetve jöhetne a kérdés, hogy hol vannak a gombok, amivel vezérelhetjük a hangszórót?

 

Természetesen, mivel egy okos hangszóróról beszélünk, így elsősorban a hangunkkal irányíthatjuk, viszont van lehetőségünk különböző gesztusok használatára is. Amennyiben körkörösen mozgatjuk az ujjunkat az eszköz fölött, az esetben szabályozhatjuk a hangerőt, aminek mértékét a LED kijelzőn láthatjunk. Ha le szeretnénk állítani a zenét, akkor csak húzzuk el a kezünket a készülék fölött előröl hátrafele, amennyiben ezt fordítva tesszük, az esetben a Google Asszisztenst hívhatjuk elő. Szám léptetésre is van lehetőségünk, ha jobbra húzzuk el a kezünket a készülék fölött, akkor előre, ha pedig balra akkor vissza tudunk léptetni egy számot. Nekem egy hónap használat után az a tapasztalatom, hogy a gesztusokat kifejezetten jól felismerte a hangszóró, természetesen ez a megoldás nem 100%-os, volt hogy a hangszóró nem ismerte fel a kézmozdulatomat, ez azonban csak ritkán fordult elő. Egy Google Home esetében, az érintőpanel mindig érzékel, viszont csak háromféle dolgot tudunk vele csinálni, míg a SONY-nál négyet. Ez ugyan csak egyel több, de szerintem egy hangszórónál elengedhetetlen a szám léptetés lehetősége, így nekem ez egy hatalmas plusz volt. Azt se felejtsük el, hogy a gesztusokhoz nagyobb helyre van szükség, hogy kényelmesen elférjen a kezünk az eszköz körül. Természetesen nagyon menő a gesztusvezérlés, és ha megtanuljuk akkor majdnem ugyanolyan gyors mint a érintő panellel történő vezérlés, így mindenki döntse el magának, hogy neki melyik a szimpatikusabb.

 

Ahol viszont egyértelműen tarol a SONY, az a hangzás. Nagyobb mérete, és a 360 fokos hangzásnak köszönhetően igencsak szép hangokat lehet belőle kicsalogatni. Hangerőben sincs hiány, egy nagyobb szobát is bőven be tud tölteni, viszont 85% fölött torzít egy kicsit. Basszusa  van bőven, szépek a mélyek, természetesen nem vált ki egy fél méteres hangfalat, de a maga árkategóriájában nagyon is jól teljesít. ARPII videójában láthattok is egy összehasonlítást egy Google Home-al.

Magáról az szoftveres részről annyit tudok mondani, hogy teljes mértékben megegyezik a Google okos hangszórójaival, hiszen ugyan úgy Google Asszisztens fut rajta, illetve a Google Home alkalmazás is tudja kezelni. Így ha a hangszóró ezen tulajdonságaira vagytok kíváncsiak, akkor olvassátok el a Google Home-ról készült cikkünket.

 

Végezetül azt tudom mondani, hogy akinek egy jó hangminőségű okoshangszóróra van szüksége, és inkább a hangjával irányítaná, az válassza a Sony hangszóróját, aki viszont nem olyan nagy zene őrült, és fontos számára a kézzel való vezérlés, az válassza a Google Home-ot, vagy a Google Home Mini-t. Az árról elég nehezen tudok csak beszélni, mivel Magyarországon nem lehet kapni a készüléket, én eBay-en vettem újonnan 22 000 Ft-ért, és nagyjából ilyen áron tudjátok Ti is beszerezni. Összehasonlítás képpen a Google Home eBay-en újonnan 30 000 Ft, Magyarországon pedig boltban 37 000 Ft-tól már elérhető. Akár mennyire is szeretem a Google Home-omat, azt kell mondjam, hogy nem éri meg azt a plusz pénzt. Hiszen a SONY-nak jobb a hangzása, az egyetlen gyengesége, a gesztusvezérlés, ami nem sokkal rosszabb, és könnyen megszokható. Így azt tudom mondani, hogy spóroljátok meg azt a 8 000 vagy akár 15 000 Ft-ot és vegyetek egy SONY LF-S50G-t, bármennyire is szörnyű a neve. Minden esetre szerintem a Google nagyon jól tette, hogy megengedte más gyártóknak is hogy használják a szoftverét, hiszen így könnyebben el tud terjedni, és erősebb lesz a konkurenciával szemben.

 

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése