Csalással vádolják a Huawei-t

Tech Hírek   |   2018.09.08 - 16:36   |   Írta: Máté Gergő   |   5240
08. szept Csalással vádolják a Huawei-t

Törölték a kínai gyártó készülékeit a népszerű tesztapplikáció, az UL Benchmarks adatbázisából.

Kimutatták a tesztek

Szándékosan pörgette túl a Huawei és a Honor okostelefonokban lévő chipet a gyártó. Amennyiben a gyártó készülékein elindult egy ismert tesztalkalmazás, akkor gyorsítani kezdett, nem számolva azzal, hogy az okostelefon túllépi-e a megengedett hőmérsékleti és fogyasztási határokat. Az UL Benchmarks és az Aandtech komoly lépéseket tett az ügyben. Az előbbi kitörölte az adatbázisából a Huawei és a Honor készülékek teszteredményeit, míg az utóbbi nyíltan csalással vádolta a kínai gyártót. A Huawei nem tagadta a vádakat.

A csalást úgy tudták kimutatni, hogy álcázták az applikációt. Így az alkalmazást nem az eredeti nevén indították el, de ugyanúgy a 3DMarkot futtatták.

Az Androidpit szerint a Huawei tette megbocsátható, mivel ebben a szegmensben rengeteg a csalás, főként Kínában. Szerintük ezek a trükkök elfogadottak, hiszen az ügyfelek számára nem lennének vonzóak az "igazi" eredmények.

Mekkorát csalt a Huawei?

Az UL Benchmarks mérései szerint a Huawei és Honor készülékek 35 százalékkal gyengébben szerepeltek akkor, amikor az álcázott applikációt futtatták. A népszerű 3DMark tiltja a készülékek túlhajtását. A Huawei-nek azonban más véleménye van az optimalizálásról.

"Normál esetben, a tesztprogramok indítását követően, amikor a Huawei szoftvere felismeri a tesztapplikációt, intelligens módon átvált az úgynevezett 'Performance Mode'-ra, ezzel biztosítja az optimális teljesítményt. A Huawei a tervek szerint hozzáférést fog biztosítani a felhasználók számára a 'Performance Mode'-hoz, így bármikor elérhetik a maximális teljesítményt, amikor szükségük van rá".

A felháborodást keltő tesztmanipulálások után a Huawei szóvivője hozzátette:

"A Huawei - mint az iparág vezetője, azon fog dolgozni, hogy a partnereivel együtt megtalálja a legjobb tesztelési szabványokat, hogy pontosan elérhesse a kívánt felhasználói élményt". 

Kontroll és szabványok nélkül nem sokat érnek a tesztek

A teljesítményt mérő tesztek jelenleg nincsenek szabályozva. Máshogy pontoz a 3DMark és más dolgokat értékel az AnTuTu. Sok vásárló döntését befolyásolják ezek az applikációk, mégsem rendelkeznek megfelelő szabályozással. Továbbá nagyon könnyű manipulálni az eredményeket. Előfordulhat, hogy két készülék között a tesztekben több száz, vagy akár több ezer pontnyi különbség van, viszont egy játék futtatása közben, vagy a mindennapi használat során semmivel nem jobb, esetleg rosszabb a kevesebb pontot elérő konkurenciánál.

Amíg ezeket a teszteket nem kontrollálja semmilyen szervezet, addig nem lehet 100 százalékosan megbízni az eredményekben. Természetesen ettől függetlenül mindenki számára ajánljuk, hogy vessen egy pillantást a készülékválasztás előtt a teszteredményekre, hiszen a segítségükkel könnyebb pozicionálni egy adott okostelefont.

Milyen büntetésre számíthat a Huawei?

Ahogy említettük az UL Benchmarks már eltávolította az adatbázisából a Huawei és a Honor készülékek teszteredményeit. A gyártó hasonló retorzióra számíthat más tesztalkalmazások készítőitől is. Ami azonban ennél sokkal súlyosabb probléma lehet, az a vásárlók bizalmának elvesztése. Néhány héttel ezelőtt a Huawei egyik reklámjáról kiderült, hogy a benne szereplő fotókat nem okostelefonnal, hanem egy drága DSLR fényképezőgéppel készítették. Ezek a "trükkök" hozzájárulhatnak ahhoz, hogy meggyengítsék a kínai gyártó hírnevét, ezért reméljük, hogy a Huawei minél hamarabb felhagy velük.

Forrás: Androidpit
Kommentek megjelenítése