4G-n kommunikálnak egymással a Lexusok

Tech Hírek   |   2019.06.26 - 09:43   |   Írta: L Ferenc   |   308
26. jún 4G-n kommunikálnak egymással a Lexusok

Útjára indul az a kísérleti projekt, amelyben közúton tesztelik a japán gyártó C-V2X technológiát.

Minden eddiginél gyorsabb, nagyobb hatótávolságú és megbízhatóbb hálózaton, 4G mobil adatkapcsolaton keresztül kommunikál egymással az a két Lexus RX450h, amelyek a Lexus és a Telstra mobilszolgáltató vállalat közös kísérleti projektjében teszik meg fontos első kilométereiket Ausztrália közútjain. 

A kétéves projektben első körben azt a technológiát vizsgálták és finomították, amely rövid távú rádiókapcsolat (gyakorlatilag wifi-technológia) segítségével biztosít kétirányú kommunikációt egyrészt az autógyártó fejlett érzékelőkkel felszerelt járművei és azok követlen környezete (például jelzőlámpák, útépítések, más gépjárművek, de akár kerékpárosok vagy gyalogosok) között, másrészt két vagy több ilyen, hálózatba kapcsolt gépkocsi között. 

A most bejelentett projekt ezt a megoldást emeli magasabb szintre, ezúttal egy másik ausztráliai államban. A Victoria állam közútjain, a Telstra mobilszolgáltatóval közösen megvalósuló kísérletben negyedik generációs mobil adathálózaton keresztül kommunikálnak egymással és környezetükkel a Lexus modelljei. Az új technológia nagyobb távolságokból képes összekapcsolni egymással a járműveket és a közlekedési infrastruktúrát, ezzel gyakorlatilag kiterjesztve a hálózatba kapcsolt gépkocsik észlelési területét, valamint lehetővé téve a kapcsolódást egy felhő alapú kommunikációs és adatbázishoz, amely külső szolgáltatásokat is bekapcsolhat a kommunikációba, és ezzel hosszú távon támogathatja a teljes körű autonóm mobilitás megvalósulását.  
 
A Telstra és a Lexus közös rendszerében biztonsági tartalékként a járművek saját 4G kommunikációs berendezéseik segítségével közvetlenül is képesek egymással kapcsolatot létesíteni, így – rövidebb távokon – akkor is megvalósulhat az információcsere, ha műszaki vagy földrajzi okokból valahol nem áll rendelkezésre mobil hálózati hozzáférés. A C-V2X (mobil hálózati kommunikáció a járművek és „bármi” között) rendszer kiépítésben közreműködő Telstra szakemberei elmondták, hogy a 4G hálózaton szerzett tapasztalatokat közvetlenül át tudják majd ültetni az ötödik generációs mobil adatátviteli hálózatokba. Utóbbiak akár húszszoros sebességű adatátvitelre lesznek képesek, és adott területen nagyságrendekkel több felhasználási pontot (beleértve a járműveket is) tudnak kihasználni, mint a jelenlegi 4G hálózatok. 

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése