Az Oppo elmagyarázta, hogy hogyan működik a kijelző alatti szelfikamerájuk

Tech Hírek   |   2019.06.26 - 13:00   |   Írta: SzavaRicsi   |   448
26.júnAz Oppo elmagyarázta, hogy hogyan működik a kijelző alatti szelfikamerájuk

Minőségben talán még nincsenek a csúcson, de sikerült teljesen eltűntetniük a kamerát az előlapról.

A kínai Oppo mobilgyártó néhány hete egy videón leplezte le a működő kijelző alatti szelfikamerás rendszerét. Akkor csupán annyit tudtunk meg, hogy az Oppónak már van egy működő rendszere, de hogy milyen fényképek készülnek a kijelző árnyékából, az kérdés maradt. A jelenleg Kínában futó Mobil Világkongresszuson a helyi gyártó újra elővette ezt a technikát, és most valamivel bővebben beszélt az előlapi trükkről.

Az Oppo elárulta, hogy a kezdeti kutatásokat még 2017-ben kezdte, 2018 májusában pedig belevágtak a valódi fejlesztésekbe. Ahhoz, hogy egy kamera a kijelző mögül is fényképezhessen, szükség van néhány változtatásra. Az Oppo egy nagyobb szenzort használ, tág rekesszel és méretesebb pixelekkel. Ez azonban nem elég ahhoz, hogy jó fotókat lőjjünk a kijelző mögül. Rengeteg szoftver megoldás társul a speciális kamera mellé, mint az egyedi HDR, és a külön a homályosság eltüntetésére szolgáló különleges algoritmusok. Az Oppo mindezekkel nem állítja, hogy a csúcsmobilok szelfikamerájának szintjén lenne a kijelző mögötti egységük, de elvileg „közelednek efelé”.

A kínai gyártó elmondása szerint rengeteg tényező rontja a fotókat akkor, ha a kijelző mögül fényképezünk. Éppen ezért nem is igazán vagyunk benne biztosak, hogy valaha a jelenlegi csúcsmobilok szintjét várhatjuk majd el egy ilyen kamerától.

Az Oppo fejlesztése egyelőre csak prototípus-szintű, és még nem készült semmilyen reklám sem a mostani kamerával. Ez azért is lehet, mert a tervek szerint a kínai mobilgyártó teljesen átalakítja majd a kamera hardveres részét, miközben az előtte lévő kijelzőt is jobb anyagokból szeretné megcsinálni.

Emellett az is kiderült, hogy képernyő alatti 3D ToF kamerák lehetőségét is vizsgálják, amellyel egy kijelzősziget nélküli mobillal is használhatnánk arcfelismerő-rendszereket.

Forrás: AndroidAuthority

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése