Százszor jobb vezeték nélküli töltő készül, mint a mostaniak

Tech Hírek   |   2019.06.28 - 15:14   |   Írta: SzavaRicsi   |   2013
28.júnSzázszor jobb vezeték nélküli töltő készül, mint a mostaniak

Egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz a vezeték nélküli töltéshez, amiről mindig is álmodtunk.

Egészen ellentmondásos a vezeték nélküli töltés kifejezés manapság, hiszen amíg nem jöttek be a Qi szabványú töltők, azt gondoltuk, hogy így majd szabadon mozoghatunk a mobilunkkal, miközben az valamilyen úton áramot kap a lakásunkban. Ez azonban sajnos jelenleg nem így van, sőt. A kábeles töltéssel még nagyobb mozgásteret kapunk a dugalj egyméteres sugarában, mint a töltőpados megoldásnál. Pedig milyen szépnek képzeltük előtte a kábelmentes töltést.

Aggodalomra semmi ok! Az Ossia amerikai székhelyű vállalat ugyanis már két éve azon dolgozik, hogy az említett példa ne csak álom legyen. Hogy az otthonunkba beérve a telefonunk azonnal töltésbe kezdjen, és mindig 100%-on legyen, amíg ki nem lépünk az ajtón.

A fejlesztők elvileg jól haladnak a Cota névre keresztelt technológiával, ami az elmondásuk szerint hasonlóképpen működik, mint a 2,4 GHz-es wifi. Ez esetben azonban adat helyett áramot "szállítanak" a rádióhullámok. Az Ossia a napokban kapta meg az engedélyét a tesztelésre az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottságától, amellyel egy lépéssel közelebb került a világ a valódi vezeték nélküli töltéshez. A tesztelés két korlátozó tényezője, hogy csupán egyméteres körzetben működtethetik a töltést, és maximum 1 watt teljesítményt küldhetnek a Cotán keresztül. Ez arra éppen elég lesz, hogy egy feltöltött mobilt a maximumon tartsanak.

Az Ossia szerint a jövőben akár az is megoldható lehet, hogy az okosmobilok esetében teljesen elfelejtsük az akkumulátorokat, és ezzel a technológiával tartsuk áram alatt az eszközeket. Ez így azt is jelenti, hogy a hagyományos tápkábelekre sem lesz minden esetben szükség, hiszen az Ossia chipjével felszerelt eszközök gond nélkül működhetnek vezeték nélkül kapott energiával.

Az egészségre gyakorolt hatás természetesen megkérdőjelezhető, ám az Ossia szerint az eszközökbe szerelt chip egy jeladó is egyben, amely a fő vezeték nélküli töltővel összhangban megkeresi azt a megfelelő utat a töltés küldéséhez, ami nem vezet keresztül a felhasználón. A biztonságot természetesen a fejlesztők is fontosnak tartják.

Jelen állás szerint az Ossia 2020-ra tervezi piacra dobni az első töltőjét, amellyel együtt érkeznek a telefontokok is, beépített Cota chippel. A jelenleg piacon lévő vezeték nélküli töltéssel felszerelt mobilok nem lesznek kompatibilisek az Ossia megoldásával.

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése