Trumpék kinyithatják a biztonságos üzenetek lakatját

Tech Hírek   |   2019.07.01 - 19:00   |   Írta: SzavaRicsi   |   516
01.júlTrumpék kinyithatják a biztonságos üzenetek lakatját

Véget vethetnek a végpontok közötti tikosításnak?

A Politico amerikai lap beszámolója szerint Donald Trump kormánya fontolóra vette, hogy betiltja a végpontok közötti titkosítást. Az illetékes törvényhozók és minisztériumok képviselői elvileg már túl vannak egy megbeszélésen az üggyel kapcsolatban, de végleges döntés egyelőre még nem született.

Trump csapata szerint így hatékonyabban tudnának fellépni a terrorizmussal és a drogokkal szemben, hiszen így a gyanúsítottak üzenetei nem lennének lenyomozhatatlanok. Ezzel szemben azonban a kiberbiztonság is globális szinten romlana, és a hackerek sok esetben könnyebben jutnának érzékeny személyes adatokhoz.

A végpontok közötti titkosítással dolgozó üzenetküldők esetében a küldő és fogadó eszközök egy saját, mondhatni kódnyelvet dolgoznak ki, amelyeket csak a két – adott esetben – okostelefon ismer. Rajtuk megtekintve az üzenetek olvashatók, ám egy harmadik eszköz csak zagyvaságot, értelmetlen karakterláncot lát, ha valamilyen módon képes belekukkantani a beszélgetésbe. Trumpék problémája az lehet, hogy még az FBI vagy a CIA sem képes dekódolni az ilyen módon küldött üzeneteket, ami miatt szinte bárki titokban cseveghet az interneten keresztül.

A legnevesebb végpontok között titkosított üzenetküldők között említhető az iPhone-ok iMessage-e, vagy a több platformon is elérhető WhatsApp és Telegram. Utóbbi miatt már sokszor emelték fel a hanguk kormányzatok, hiszen a drogkereskedők előszeretettel üzletelnek a valóban lenyomozhatatlan csevegőalkalmazáson keresztül.

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése