Hatalmas üzlet a szélsebes 5G

Tech Hírek   |   2019.09.12 - 09:37   |   Írta: L Ferenc   |   274
12. szept Hatalmas üzlet a szélsebes 5G

Több billiónyi dolláros forgalmat generál a legújabb mobil adatátviteli technológia.

Az ITU Telecom World 2019 konferencián tette közzé 5G-vel kapcsolatos jelentését a Huawei Technologies 5G termékcsaládjának elnöke, Yang Chaobin. A tanulmány előrevetíti az 5G-alkalmazások használatát egy sor új területen, mint amilyen például a média és szórakoztatás, az ipari termelés vagy az intelligens szállítás. A beszámolóban a vállalat felszólítja a nemzetközi iparági szervezeteket és szabályozókat a szabványalapú együttműködés elősegítésére, a megfelelő erőforrások és üzleti környezet megteremtésére annak érdekében, hogy az 5G kereskedelmi telepítésének és felhasználásának körülményeit megteremtsék.

Az ötödik generációs hálózatok kereskedelmi telepítése jelenleg is teljes erővel folyik, világszerte húsz ország harmincöt szolgáltatója indította már el az 5G-t. A jelentés szerint az 5G több billiónyi üzleti helyet és befektetési lehetőséget nyit majd meg a jövőben. A technológia 2035-re világszerte 12,3 billió amerikai dollár értékű termelést generál majd, és a telekommunikációs iparág árbevételének 80 százaléka lesz ehhez köthető.  

Az 5G kereskedelmi használatának fejlődésével folyamatosan jelennek meg a mobil sávszélesség, a médiaalapú szórakoztatás, az ipari termelés, az intelligens szállítás és egyéb területeken alkalmazható innovatív 5G-alkalmazások. Az ötödik generációs hálózatok képesek a felhasználók számára biztosítani a gigabit hálózatokat, azaz, a lehető legjobb hálózati teljesítményt és felhasználói élményt. 

A beszámoló szerint az egységesített globális szabványok várhatóan elősegítik az 5G hatékony és gyors kereskedelmi felhasználását. A 3GPP (The 3rd Generation Partnership Project) vezeti az 5G szabványosítását, az első szabványok, melyek a kereskedelmi hálózatok telepítésére, valamint az 5G-hálózatokon alapuló eMBB szolgáltatásokra vonatkoznak, már meg is születtek. Ezeket további egységes eljárások követik majd 2020-ban, illetve 2021-ben. 

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése