Microsoft: Az Egyesült Államok igazságtalan a Huawei-jel

Tech Hírek   |   2019.09.12 - 13:35   |   Írta: SzavaRicsi   |   523
12. szept Microsoft: Az Egyesült Államok igazságtalan a Huawei-jel

A Microsoft szerint egyáltalán nem "amerikaias", amit a Huawei-jel csinálnak Trumpék.

Igazságtalannak és nem helyén valónak látja Brad Smith, a Microsoft vezérigazgatója az Egyesült Államok viselkedését a Huawei-jel. Az USA és Kína között kialakult kereskedelmi konfliktus miatt ugyanis az Egyesült Államok megtiltotta az ottani cégeknek, hogy kereskedjenek a kínai telekommunikációs eszközöket gyártó céggel. A Microsoft szerint azonban ez a lépés egyáltalán nem tükrözi azt, amiről az Egyesült Államoknak elviekben szólnia kellene.

Brad Smith és cége számára talán az a legfájóbb, hogy így elveszíthetik a megállapodásuk, amely keretein belül az általuk fejlesztett Windows operációs rendszer kerül gyárilag a Huawei laptopjaira. Éppen ezért elmondásuk szerint a Microsoft többször is kérdőre vonta az amerikai döntéshozókat a Huawei ügyével kapcsolatban, ám a válaszok többnyire a „nesze semmi, fogd meg jól” kategóriába sorolhatók.

Legtöbbször azt a választ kaptuk, hogy „ha tudnátok, amiket mi is tudunk, akkor egyetértenétek velünk"

A Microsoft számára természetesen ez nem szolgált kielégítő válaszul, így az amerikai techcég többször is kérte, hogy tegyék átláthatóvá az ügyet, és mondják el azokat a kritikus részleteket, ami miatt helyes döntés az embargó. „Elvégre így kellene működnie az Egyesült Államoknak” – tette hozzá a Microsoft vezérigazgatója.

Smith azt is felhozta, hogy az USA elnökének, Donald Trumpnak jobban át kellene látnia ezt a helyzetet az üzleti tapasztalataiból kiindulva. Egy hoteles példát is hozott a cég első embere:

Az, hogy megmondod egy techcégnek, hogy árulhatja a termékeit, de nem vásárolhat operációs rendszereket vagy chipeket, olyan, mintha azt mondanád egy hotelnek, hogy kinyithatja az ajtóit, de nem tehet ágyakat a szobáiba, vagy ételt az éttermébe. Mindkét esetben veszélyezteted a cég túlélését.

A Microsoft szeretné, ha az Egyesült Államok a mostaninál ésszerűbb módon kezelné a vitát, és átalakítanák az embargót úgy, hogy csak azokkal a cégekkel tiltják meg a kereskedelmet, amelyek veszélyt jelenthetnek az USA számára. 

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése