Hamarosan fordulathoz érhet a Huawei-ügy

Tech Hírek   |   2019.11.04 - 16:40   |   Írta: SzavaRicsi   |   816
04. nov Hamarosan fordulathoz érhet a Huawei-ügy

Lehet, hogy nemsokára visszakapja az Androidot a Huawei.

Az Amerikai Egyestült Államok kereskedelmi minisztere, Wilbur Ross szerint a kormány hamarosan elkezdheti megadni a kivételes engedélyeket a cégek számára, hogy kereskedjenek a tiltólistára került kínai cégekkel.

Donald Trump elnök kínai cégek tucatjait helyezte arra a bizonyos tiltólistára, amelyen a Huawei is szerepel idén május óta. Az USA nemzetbiztonsági okokra hivatkozva zárta el az export termékeitől a megjelölt cégeket, ám a vádak mellé konkrét, kézzel fogható bizonyítékokat nem tudtak felmutatni. A Huawei alelnöke, Edward Zhou nemrég azt nyilatkozta, hogy részükről semmiféle kiberbiztonsági fenyegetettségtől sem kellene félnie az Egyesült Államoknak, arra pedig egyébként sincs semmilyen bizonyítékuk, hogy ezt állítsák.

A kínai telekommunikációs eszközökkel foglalkozó cég az év első felében kialakult helyzet ellenére arra számít, hogy az idei évet közel azonos mutatókkal zárják majd, mint a tavalyit, ám a Google-szolgáltatások megvonása a szankció által komoly kiesést jelent majd a mobilszektorban, ami jövőre már biztosan erősen kimutatható lesz az eladási számokból.

Az Egyesült Államok korábban ígéretet tett, miszerint külön engedélyekkel folytatódhat majd a kereskedelem a listára került kínai cégekkel, ám ezidáig semmilyen lépés sem történt az ügyben. Ross szerint ez „hamarosan” változhat, hiszen több kérvényt nyújtottak be a minisztériumnak, mint amire számítottak. Az amerikai cégek ugyanis összesen 260 licencre nyújtottak be igényt, amelyek között több is a Huawei-jel kapcsolatos kereskedelemről szól. Köztük valószínűleg a Google és a Microsoft is kérvényezte, hogy újra megköthessék a partnerséget a kínai céggel.

Ross mindeközben leszögezte, hogy a szóban forgó cégek nem véletlen kerültek a tiltólistára, éppen ezért az amerikai vállalatoknak az a legbiztonságosabb, ha az elutasítással számolnak. A kereskedelmi miniszter szerint lesznek engedélyezett üzletek, de a cégek számíthatnak arra is, hogy sok esetben elutasítják majd a kérvényük. Hogy éppen a Huawei-jel kapcsolatos próbálkozásoknak mi lesz a sorsa, arról egyelőre semmit sem hallottunk.

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése