Az európai cégeké az 5G technológiai előny

Tech Hírek   |   2019.12.19 - 11:29   |   Írta: L Ferenc   |   330
19. dec Az európai cégeké az 5G technológiai előny

Rengeteg 5G szabadalom európai keltezésű, de az 5G európai térnyerése lehetne gyorsabb.

A hiedelmekkel ellentétben az 5G területén Európa technológiailag fölényben van – ezt állapította meg egy nemrégiben elvégzett független kutatás. A megvalósításban ugyanakkor késlekedik Európa, ami elsősorban a szabályozási környezetnek tudható be. A kutatás nem csupán az 5G-hez kapcsolódó szabadalmak számosságán alapul, az úgynevezett SEP (standard essential patent) szabadalmaknak ugyanis nagyobb jelentősége van – ezek olyan fejlesztések, amelyeket használata nélkül egy adott technológiát nem lehet kiépíteni.

Sok, az 5G szabadalmak terén végzett kutatás egyszerűen minden az Európai Távközlési Szabványügyi Intézethez benyújtott kérelmet ilyen egyedi fontosságú szabadalomként kezel, holott ezekről nem könnyű megmondani, hogy valóban SEP-k, vagy sem. A Bird & Bird vizsgálata elsősorban az alapvető fontosságúnak tekinthető szabadalmak elterjedtségét vizsgálta, úgynevezett "esszencialitási auditot" végezve az egyes licenszeken. Ez alapján az SEP-k 26,8 százalékát európai cégek birtokolják – azon belül 15,8 százalékát az Ericsson. A második helyen Dél-Korea áll (22,9%) őket Kína (19,5%) és az Egyesült Államok (19,4%) követi.

Az 5G vezető szerep másik fontos mérőszáma a harmadik generációs mobil távközlési hálózatok szabványosítására alakult 3GPP (harmadik generációs partnerségi projekt) szabványhoz való hozzájárulás is. Ez alapján az Ericssonnak mindenki másnál nagyobb befolyása van az 5G technológiára, a cég ugyanis 1999 óta több mint 55000 esetben járult hozzá a 3GPP szabványhoz. 

Fennáll ugyanakkor a veszély, hogy Európa a technológiai fölény ellenére lemarad az 5G terén. Az elmúlt évtized során az 5G európai népszerűsítése jelentős támogatást élvezett, a tényleges megvalósításban azonban a kontinens gyorsan kezd lemaradni Észak-Amerika, Északkelet-Ázsia és Ausztrália mögött. 

A legnagyobb akadályt a szabályozás jelenti. Az 5G-t az európai nemzeti infrastruktúra kritikus fontosságú részeként kellene kezelni minden tagállamban, azonban jelenleg nem ez történik. A német frekvenciaárverésen például a szolgáltatóknak 6,5 milliárd eurót kellett fizetniük, amely több mint 200000 állomás létesítésére lenne elegendő. Ezzel Németországnak olyan lefedettsége lenne, amely messze túlmutatna a törvényhozók által kitűzött célokon is.

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése