Apple: Az EU univerzális töltőszabványa elnyomja az innovációt!

Tech Hírek   |   2020.01.24 - 19:16   |   Írta: SzavaRicsi   |   1119
24. jan Apple: Az EU univerzális töltőszabványa elnyomja az innovációt!

A cupertinói techcég szerint ha nincs szabad verseny, akkor vége a töltőportok innovációjának.

A múlt héten látott napvilágot a hír, miszerint az Európai Unió egységesíteni szeretné az okostelefonok töltőinek szabványát. Az EU szerint környezetvédelmi előnye is lehetne a lépésnek, amellett, hogy a fogyasztók egyértelműen jól járnának az egységesített töltővel, ám a rendelet erős kiesést okozna az Apple számára.

A cupertinói techcég ugyanis a mai napig nem lépte meg a váltást a jól megszokott Lightning szabványáról a sokoldalúbb USB-C-re, így pedig a tartozékok gyártóinak kötelességük kifizetni a jogdíjat az Apple-nek. A vállalat így komoly összegekre tesz szert csak azáltal, hogy nem váltották le a saját portjuk. Most azonban az Európai Unió kényszerítené az Apple-t, ami nem tetszik az almásoknak.

A vállalat ugyanis azzal érvel, hogy az egységesített töltőszabvány félresöpörné az innováció lehetőségét a portok esetében. Akkor ugyanis, amikor mindenki ugyanazt köteles használni, nem számíthatunk a versengésből fakadó előrelépésre. Továbbá az Apple szerint a háztartások majdnem felénél különböző töltőkábelekre van szüksége az egy fedél alatt lakóknak, de egy felmérés alapján csak a megkérdezettek 0,4 százalékának voltak emiatt komolyabb problémái.

Az Apple szerint ráadásul akár másfél milliárd euróba is kerülhet az összes európai vásárló számára a váltás, ami jelentősen több, mint a 13 millió eurósra becsült környezetvédelmi előny az egységesítéssel.

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése