Hivatalosan is elkészült, gyártásba kerül az első kijelző alá rejtett kamera

Tech Hírek   |   2020.06.13 - 22:03   |   Írta: N Marcell   |   421
13. jún Hivatalosan is elkészült, gyártásba kerül az első kijelző alá rejtett kamera

Lassan valósággá válhat a teljesen tiszta előlapú okostelefon.

A kijelzőbe ágyazott szelfikamerát már néhány éve a telefongyártás Szent Gráljának tartjuk, hiszen lehetővé tenné a teljesen letisztult előlapot, betüremkedő notch-ok és könnyen elromló kameramechanizmusok nélkül. A technológia korábbi állása szerint viszont úgy nézett ki, hogy 2021-nél korábban esélyünk sem lesz arra, hogy kézbe foghassunk egy kijelző mögötti kamerát használó eszközt, most azonban egy kínai kijelzőgyártó, a Visionox bejelentette:

”nem csak kész vannak egy kijelző alá rejtett kamera megtervezésével, már meg is kezdték a tömeggyártását.”

A Visionox hardvere több fronton is megújította a szokásos receptet, hogy el tudják készíteni a trükkös kijelzőt. A panel ugyanis az iparban megszokottnál sokkal átlátszóbb lesz a kamera környékén, illetve a pixelek elrendezésén is változtattak. Így a kamera simán meg tud élni a kijelző alatt, a kettő nem interferál egymással.

A Visionox a hardveren felül egy szoftveres megoldáson is dolgozik, hogy a letisztult előlap tényleg valósággá válhasson. A készülékgyártókkal közösen fejlesztett algoritmus feladata a fényelhajlás és fényvisszaverődés minimalizálása lesz, illetve a „ködösödés” meggátlása, hogy a kijelző alatti kamera is ugyanolyan éles képeket tudjon készíteni, mint amilyet a jelenleg is elérhető eszközök tudnak.

Lu Weibing, a Xiaomi egyik vezetője még januárban nyilatkozta azt, hogy hogy a kijelzőbe épített szelfikamerák gyártását egyelőre több technológia akadály is gátolja. Legégetőbb problémaként azt hozta fel, hogy ha a telefon 400 ppi (pixel-per-inch)-nél nagyobb pixelsűrűséggel rendelkezik, akkor az kijelző már csak használhatatlanul kevés fényt fog átengedni a kamera számára. Erre megoldás lehetne a felbontás csökkentése, de az meg már önmagában probléma, hiszen senki sem hajlandó csúnya kijelzőjű telefont venni. Most mégis úgy tűnik, a Visionox valahogy megtalálta a megoldást – vagy csak összebarkácsoltak valamit, hogy elsők lehessenek a piacon, sajnos még ez is teljesen elképzelhető. Az első Visionox-kijelzős eszközöt „nemsokára” érkeznek, csak akkor láthatjuk majd meg, mennyire volt sikeres a gyártó az akadályok leküzdésében.

Forrás: AndroidAuthority

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése