Ezeket a funkciókat nyúlta le az Apple az Androidból

Tech Hírek   |   2020.06.25 - 09:51   |   Írta: ARPII   |   2268
25. jún Ezeket a funkciókat nyúlta le az Apple az Androidból

Eléggé ismerős lett az iOS 14.

Hétfőn az Apple megörvendeztetett minket pár új szoftverrel a WWDC-n, azonban az Android felhasználók számára kicsit unalmas lehetett az előadás, ugyanis nagyrészét már hallhatták korábban. Mi most összeszedtük Nektek azokat a funkciókat, amiket az Apple „kölcsönvett” a Google-től az iOS 14-be.

 

Widgetek

 

Az iOS idén csatlakozhat ahhoz a táborhoz, ahova szinte az összes 2008 óta megjelent Androidos mobil is tartozik, hiszen végre támogatja a widgetek használatát a home screen-en. Az iPhone esetében kicsit szigorúbbak a szabályok, ugyanis nem tehetjük akárhová a kis interaktív dobozokat, a méretük viszont variálható és meg kell hagyni hogy elég tetszetősen néznek ki.

A widgetek túlnyomó többsége a házon belüli alkalmazásokhoz készült, azonban elképzelhető hogy később külsős fejlesztők is készíthetnek majd számunkra ilyen modulokat. Ha szigorúan nézzük a tényeket, akkor eddig is voltak widgetek az iPhone-unkon, azonban csak az oldalról előhúzható Today View-ben. További csavar az Apple részéről, hogy lapozható widgeteket is készíthetünk kedvünk szerint. Sőt, állítólag a Smart Stack widgetek automatikusan a számunkra legmegfelelőbb widgetet fogják ajánlani, a korábbi tevékenységeink és az aktuális helyzetünk alapján. Ezek után azt mondhatjuk, hogy az almás gyártó bőven rakott a saját DNS-éből is ebbe az egyébként nagyon hasznos funkcióba, amit bizonyára sokan fognak majd használni.

 

App Library

 

Az Apple mindig is jó volt névadásban, de hívhatják ezt a funkciót App Library-nek vagy akármi másnak is, egy Android felhasználó akkor is megfog ismerni egy „app drawer”-t, ha lát egyet. Ahogyan az összes többi „app drawer” úgy az Apple-é és összegyűjti a telefonunkon lévő alkalmazásokat egy helyre. Ők ugyan beletettek egy olyan csavart, hogy az iOS automatikusan kategorizálja majd számunkra ezeket az alkalmazásokat (pl. Szórakozás, Közösségi, stb…), amit egyébként nagyon sok Android launcher is csinál, de a lényegen ez sem változtat. Ne értsetek félre, ettől függetlenül ez egy nagyon is jó lépés volt, az iPhone-nak már szüksége volt egy „app drawer”-re. Hiszen a dobjunk mindent a home screen-re, a felesleges dolgokat pedig tegyük egy mappába már annyira ódivatú.

 

Ajánlott alkalmazások az App Library-ben

 

Ahogyan a Google Pixel Launcher-je és sok más Android launcher is, úgy már az iOS is képes alkalmazásokat ajánlani számunkra az App Library-ben. Ez változóan mutatja számunkra az appokat, amikre szerinte szükségünk lehet a helyzetünk, az idő, vagy a múlt béli tevékenységeink alapján.

 

Kevésbé zavaró hívás értesítés

 

Nem vagyok iOS felhasználó, de még én is tudok róla, hogy az iPhone-osok már évek óta epekednek ezért a kis fejlesztésért. Most már ugyanis se a telefonhívások, se a FaceTime hívások nem fogják kitakarni az egész kijelzőnket. Így egy hívás beérkezésekor képesek leszünk befejezni azt, amit éppen csinálunk (pl. elküldeni egy üzenetet), mielőtt még felvennénk a telefont, ahogyan ezt Androidon már évek óta tesszük.

 

Okos asszisztens dizájn

 

Ahogyan a hívások, úgy Siri is sokszor bezavart, amikor átvette az uralmat az egész kijelzőnk felett, ha kérdeztünk tőle valamit. Mostantól már csak egy kis részét veszi el a mobilunk megjelenítőjének, és a válaszok is igényes értesítések formájában érkeznek majd. Ez meglehetősen hasonló ahhoz, amit a Google már évek óta csinál, gondolok itt például a Pixel 4-nél bemutatott verzióra.

 

Emoji keresés

 

Szintén egy remek funkció, ami manapság már elengedhetetlen a több száz emoji mellett. Most már az Apple gyári billentyűzetében is találkozhatunk ezzel a remek funkcióval, aminek segítségével könnyedén megtalálhatjuk bármelyik kis karaktert, ha rákeresünk a nevére (pl. kutya).

 

Apple Translate

 

Az Apple ugyan csak „Translate”-nek hívja, de ha jobban megnézzük, akkor kísérteties a hasonlóság a Google Translate-el. Az alkalmazás rendelkezik párbeszéd móddal és offline, mobilon történő fordítással is, ahogyan ezt már a Google is teszi évek óta. Arról nem is beszélve, hogy az Apple verziója még csak 11 nyelvet támogat (amiben nincs benne a magyar), szemben a Google-el, ami szinte az összeset ismeri.

 

Picture in Picture

 

Ez a funkció csak részben elérhető Android-on, ugyanis vagy YouTube Premium szükséges hozzá, vagy osztott képernyős multitaskinggal érhetjük el (ami szintén nincs az iOS-ben), ez ugyan nem teljesen olyan mint a Picture in Picture mód, de funkcióját tekintve eléggé hasonló. Az Android O-ban pedig már szintén elérhető lesz a lehetőség, hogy videókat nézzük egy másik alkalmazás használata közben.

 

Lecserélhető email és böngésző alkalmazások

Mostantól már végre átállíthatjuk az alapértelmezett email és böngésző alkalmazásainkat, amiről nem is beszéltek a WWDC-n, bár ez valahol érthető is. Persze ne felejtsük el, hogy az iOS-es web keresők még mindig csak a Safari egy átcicomázott változatai.

 

Biciklis támogatás az Apple Maps-ben

 

Elképesztő, de az Apple egészen eddig nem rendelkezett ezzel a funkcióval. Választhattunk vezetés, gyaloglás, tömegközlekedés és vezetés megosztás közül, de a bringa sosem volt opció. A Google megoldásához hasonlóan, az Apple Maps is megmondja majd Nekünk a várható emelkedést, és hogy mennyire zsúfoltak az utak.

 

Ezek voltak a legszembetűnőbb funkciók, amiket korábban már láthattunk Androidon is. Ti mit gondoltok erről, ki „lopkod” többet a másiktól? Írjátok meg nekünk kommentben!

 

Forrás: AndroidPolice

 

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése