Az USA új elnöke sem kegyelmez a Huawei-nek

Tech Hírek   |   2021.02.06 - 17:15   |   Írta: N Marcell   |   520
06. feb Az USA új elnöke sem kegyelmez a Huawei-nek

Az Egyesült Államok továbbra sem osztja meg a technológiáját a kínai gyártóval.

Nagyjából két hete, január 20-án iktatták be az USA új elnökét, Joe Bident, és sokan bíztak benne, hogy a friss vezetés enyhít majd a Huawei elleni szankciókon. Volt is ígéret arra, hogy felülvizsgálják a korábbi intézkedéseket, a legfrissebb hírek szerint azonban szinte biztosra vehető, hogy maradnak a tiltások.

Bár még nem nevezték ki, de minden jel arra utal, hogy Rhode Island kormányzója, Gina Raimondo lesz az Egyesült Államok új kereskedelmi minisztere, így az ő feladatkörébe tartozik majd a Huawei elleni szankciók felülvizsgálata, illetve esetleges módosítása. A tiltások feloldására azonban nem igazán lehet számítani, ugyanis a Bloomberg jelentése szerint azt nyilatkozta a politikus, hogy

“nincs oka” annak, hogy a Huawei és más kínai vállalatok ne maradjanak a kereskedelmi embargó alatt.

 

 

Hozzátette, hogy ezek a vállalatok azért kerültek tiltólistákra, mert kockázatot jelentenek az Egyesült Államok nemzetbiztonsági vagy külpolitikai érdekeire.

“Jelenleg nincs okom azt hinni, hogy az e listákon szereplő szervezeteknek nem kellene ott lenniük.” – mondta Raimondo, válaszolva a szenátus republikánusainak írásbeli kérdéseire a Huawei és a Hikvision iránti álláspontjáról.

A Huawei még 2019 májusában került fel az úgynevezett “Entity List”-re, aminek következtében elvesztette a hozzáférést az amerikai technológiák és fejlesztések nagy részéhez. Emiatt komoly nehézségekkel kellett szembenéznie a gyártónak, le kellett mondaniuk például a Google-szolgáltatásokról, és a hardverellátás is nehézkessé vált. A következmények nem maradtak el, a Huawei piaci részesedése mélyrepülésbe kezdett, és a tavalyi év utolsó időszakában már a mobilgyártók TOP 5-ös listájáról is lemaradtak.

Forrás: NapiDroid

Kapcsolódó cikkek: 
Kommentek megjelenítése