Bemutatkozott a hajlítható Huawei Mate X2

Tech Hírek   |   2021.02.22 - 23:55   |   Írta: N Marcell   |   718
22. feb Bemutatkozott a hajlítható Huawei Mate X2

A régóta várt Mate X2 hatalmas külső kijelzővel, és egy befelé záródó, hajlítható panellel hajtaná a vizet a Samsung malmából a sajátjára.

A Huawei végre bemutatta új hajlítható kijelzős telefonját, a Mate X2-t, amely a korábbiakhoz képest egy teljesen új kialakítást kapott: immáron nem kívül, hanem belül helyezkedik el a flexibilis megjelenítő összehajtott állapotban, akárcsak a Samsung mobiljai esetében.

A Huawei Mate X2 egyik különlegessége a dizájnban keresendő, és most nem csak arra gondolunk, hogy egy hajlítható telefonról van szó. A gyártó úgy alakította ki a készüléket, hogy a kamerákat tartalmazó oldalon a legvastagabb, majd a másik szél felé haladva fokozatosan vékonyodik, ahol már mindössze 4,4 mm-es.

Összehajtott állapotban pedig így pontosan passzol a két fél, ilyenkor már egyenletes a vastagság, és nincs középen hézag, ellentétben például a Samsung Galaxy Z Fold 2-vel.

Most pedig térjünk ár a konkrétabb specifikációkra!

A nagy hajlítható belső kijelző 8 colos és 2480 x 2200 pixeles, 8:7,1 képaránnyal, kívülre pedig egy 6,45 colos, hosszúkás, 21:9-es panel került 2700 x 1160-as felbontással. Mindkettő OLED technológiát használ, a képfrissítésük pedig 90 Hz. Az érintési mintavételezés 180, illetve 240 Hz-es, és a belső képernyő még a DCI-P3 színskálát is támogatja.

A flexibilis kijelzőre került egy speciális optikai réteg (magnetically-controlled nano optical layer), amelynek köszönhetően nagyon alacsony lesz a tükröződés mértéke, mindössze 1,5%-os, szemben a Galaxy Z Fold2 5%-os értékével, ugyanakkor a Huawei készüléke esetében le kell mondanunk az ultravékony üvegborításról.

Összehajtott állapotban a kijelző középső vonala csepp alakot vesz fel, így próbálta csökkenteni a gyártó a gyűrődést. Azt pedig már említettük, hogy összezárt állapotban nincs látható rés az eszköz két fele között.

A hátlapi kamerakészlet is elég ütős lett, megérdemel néhány szót. A fő szenzor 50 MP-es, a mérete 1/1,28 col, és egy RYYB megoldásról van szó. A rekeszérték 1/1,9, természetesen van OIS, és a 4K videófelvétel sem maradt ki. Jó hír, hogy a másodlagos kijelzőnek köszönhetően ezzel a durva kamerával tudunk szelfizni is.

A másik nagy dobás a periszkópos telefotó kamera, amely egy 8 MP-es RYYB szenzort használ, és képes 10x optikai zoomra és 20x hibrid zoomra (a maximális nagyítása pedig 100x). Van továbbá egy középtávú telefotó kamera is hátul, ez 12 MP-es, és 3x optikai zoomot tud. Nem elhanyagolható tényező, hogy ez a két szenzor is optikai képstabilizátorral van ellátva. A negyedik kamera pedig egy 16 MP-es ultraszéles látószögű egység, amely makró fotózásra is alkalmas.

Hagyományos szelfikamera is van, a külső kijelzőben egy bevágásban, a nagyobb panel viszont mentes mindenféle notchtól és kameralyuktól. Így kinyitott állapotban nem fogunk tudni videóchatelni a nagy képernyőn, de annyi baj legyen.

Hardveresen természetesen az 5 nm-es Kirin 9000-es lapkát kapjuk, ami egy valódi csúcskategóriás megoldás, a kérdés csak az, hogy a Huawei mennyit tudott belőle betárazni, ugyanis az amerikai tiltások miatt elvileg már nem tudnak belőle rendelni. Persze a Mate X2 valószínűleg nem fog nagy darabszámban forgalomba kerülni, de a hamarosan érkező P50 szériában is ez a chipset teljesíthet szolgálatot.

RAM-ból 8 GB áll rendelkezésre, a belső tárhely pedig lehet 256 vagy 512 GB-os. A Huawei Mate X2-n Android 10-re épülő EMUI 11 fog futni gyárilag, tehát még nem a Harmony OS, bár a kettő között nincs nagy különbség állítólag.

Az 5G támogatás természetesen adott, van duál SIM foglalat is, illetve NM memóriakártyát lehet a készülékbe helyezni. Említést érdemel még az ujjlenyomat-olvasó, ami oldalra került, így kinyitott és bezárt állapotban is használható.

Az akkumulátor kapacitása 4500 mAh, és támogatja az 55W-os gyorstöltést, amihez megfelelő adaptert is ad a Huawei. Jack csatlakozó nincs, de jár a mobilhoz egy USB-C headset, továbbá kapunk mellé egy bőr védőtokot, valamint gyárilag felhelyezett kijelzővédő fóliát mindkét panelre.

A Huawei Mate X2 február 25-től már meg is vásárolható Kínában, ahol a 256 GB-os modell 18.000 jüanba (~823 ezer Ft) kerül, az 512 GB-os pedig 19.000 jüanba (~869 ezer Ft).

Forrás: NapiDroid

Kapcsolódó cikkek: 
Kommentek megjelenítése