Galaxy S10+ - három hónap után - [videó]

Tesztek   |   2019.07.08 - 08:23   |   Írta: ARPII   |   1808
08.júlGalaxy S10+ - három hónap után - [videó]

Az év legjobb telefonja, de nem tökéletes.

 

Külső

Engem a mai napig lenyűgöz az S10, szerintem nagyon jól sikerült. Sokan kritizálták a túlságosan fent lévő bekapcsoló gombot, amihez én nagyjából három nap alatt hozzászoktam. Igaz a kezem nagyobb az átlagosnál, de szerintem főleg két kezes használat mellett nem okoz gondot a gomb pozíciója.

 

Hardver

Az ujjlenyomat olvasót az első naptól kezdve imádtam, és hozzá kell hogy tegyem napról-napra jobb lett, hiszen folyamatosan tanulta az ujjamat. Hála annak hogy most újra az előlapon kapott helyet, bármilyen szituációban könnyen fel tudtam oldani, én például sokszor szoktam az asztalomra letéve használni, amikor is nem tudnám elérni a szenzort, ha az a hátlapon vagy oldalt lenne, így viszont ez nem probléma. Sajnos nekem az átlagosnál jobban izzad a kezem, legyen szó télről vagy nyárról, amit a hagyományos ujjlenyomat olvasók nem annyira szerettek. Ilyenkor meg kellett törölnöm az ujjamat és újra próbálkozni, ami nem kevés idő ilyen szituációban. Az ultraszónikus szenzornak hála viszont nedves ujjal is kényelmesen fel tudom oldani a telefonomat, sőt még akkor is ha konkrétan vizes. Ez a lehetőség pedig csak ennél a szenzornál lehetséges, ugyanis az optikai szenzorok amit például a Huawei, Xiaomi vagy OnePlus telefonokban találtok, nem képesek feloldani ha nedves az ujjatok, ugyanis fényt használnak nem pedig hanghullámokat mint a Samsung. A kamerakivágásról pedig csak annyit tudok mondani hogy pár nap eltelte után már fel sem tűnt az ottléte, a notchhal ellentétben ami engem kifejezetten zavart amikor olyan telefont használtam.

 

Kamera

Itt is kaptunk bőven újdonságokat, én ezek közül a széles látószögű módot használtam leginkább. Tényleg azt tudom mondani hogy ez egy hasznos és fontos fejlesztés volt a mobilnál, én legalábbis rengeteget használtam. Az így készült képek pedig magukért beszélnek, szerintem a legszebb széleslátószögű képek amiket telefon készíteni tud. Szoftveres ujdonságok közül is volt bőven aminek nagy hasznát vettem, előre került például a képarány megválasztás, ami a mai világban igen hasznos tud lenni. Hiszen ha egy normál fotót akarunk készíteni akkor ott a 16:9-es képarány, ha viszont Instagramra akarunk posztolni akkor már érdemesebb 4:3-asban vagy 1:1-es képarányban lőni a következő mesterművet. És ha már Instagram, a Kamera alkalmazásban találunk egy dedikált módot ahonnan az elkészült képünk egyből mehet is ki Insta Story-ba, ami kényelmesebb is, továbbá jobb minőségű is lesz mintha az Instagramon belül készítettük volna. Arról nem is beszélve, hogy váltogathatunk a három lencse között. Amit még itt én megemlítenék az a nem rég érkezett éjszakai mód, amivel igencsak el van maradva a Samsung a Huawei mellett. Ezzel sem sikerült ugyan behozni a lemaradást, de azért egy nagy előrelépés magukhoz képest.

 

Szoftver

A Samsung itt nagy előrelépést tett a OneUI-al, emellett viszont nem egy dolog van amit szerintem nagyon elszúrtak. Az újradizájnolt ikonok nekem nagyon nem jöttek be, óriásiak és ez a rajzfilmes dizájn nagyon gyerekessé teszi a telefont, én egyből váltottam is Nova Laucherre CandyCons Icon Packkel. Természetsen az ikonok méretét megváltoztathatjuk, de ezt nem sok felhasználó tudja. A dark mód viszont remek, nekem állandóan be van kapcsolva a kezdetektől fogva, energiát is spórolok és jobban is néz ki az összahtás mintha fehér háttérrel operálna a mobil. A gesztusvezérléssel kapcsolatban már vegyes érzelmeim vannak. Egyrészt örülök hogy végre van, másrészt viszont nem lett a legjobb hogy őszinte legyek, ugyanis csak a már meglévő gombok helyére kaptunk egy felfelé történő csúsztatásos gesztust. A méretes gombokat kis pálcikák váltották fel amik szerintem nem néznek ki valami jól, az iPhonon lévő egy darab nagyobb pálcika nekem legalábbis jobban tetszik. Viszont ha szeretnénk akkor eltüntethetjük őket, ezzel viszont elvesztünk egy remek funkciót, ami nem más mint az oldalak közti váltás a telefon alján történő suhintással. Másik negatívum a lezárt kijelző, amit teljes egészében megöltek. Mostantól fogva semmilyen értesítést nem olvashatunk el, hacsak nem oldjuk fel a telefonunkat. Ez ugyan jobban néz ki de egyáltalán nem felhasználóbarát. EZt ha szeretnénk akkor átállíthatjuk, de nem túl egyszerűen, illetve nagyon sok felhasználó egyáltalán nem turkál bele a mobilja beállításaiba mondván nehogy elrontson valamit. Amit viszont újra megszerettem az az Edge Screen, a Galaxy S8-amnál nagyjából egy hónap után kikapcsoltam, mivel túl nagy volt a belógása és gyakran akkor is megnyitottam amikor nem akartam. Most viszont sokkal jobban beleolvad a környezetbe és csak akkor nyílik meg amikor kell.

 

Mindent összevetve nagyon sokat fejlődött a Samsung, és az S10-es szériával új szintre emelte a mobilos élményt, amivel jól fel is adta a leckét a többi gyártónak. Illetve a korábbi évekkel ellentétben gyakrabban kapunk szoftverfrissítéseket, amik a korábbi hibákat hivatottak kiküszöbölni, illetve olyan újdonságokat is magukban rejtenek mint a már említett éjszakai mód. Úgy tűnik a dél-koreai gyártó egyre jobban figyel a felhasználóira, amire szükség is van ebben az kiélezett versenyben.

 

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése