A legjobb Androidos okos óra? - Ticwatch Pro - [videó]

Tesztek   |   2019.08.17 - 19:12   |   Írta: ARPII   |   9369
17. aug A legjobb Androidos okos óra? - Ticwatch Pro - [videó]

Kívül belül komoly, egy vérbeli okos óra.

 

Külsőleg egy klasszikus kerek számlapot kapunk, amin kettő kijelző helyezkedik el. Igen jól hallottátok, kettő, nem egymás mellett, hanem egymás alatt. Felül egy LCD panelt találunk, ami állandóan működik, így nem kell különböző gesztusokkal felébreszteni az óra kijelzőjét, ha meg akarjuk tudni a pontos időt. Ha viszont úgy döntünk, hogy több infóra van szükségünk, akkor csak magunk felé fordítjuk az órát, vagy megérintjük a kijelzőt és máris feltűnik az alul lévő, 400x400 pixel felbontású szuper világos Amoled kijelzőnk. Ezzel a dupla kijelző kombóval pedig sokkal többet kihozhatunk az órából, hiszen mindig látjuk az időt, de az LCD kijelzőnk szinte semmit nem fogyaszt, így akár 5 napig is kihúzhatjuk egy töltéssel hibrid módban. Számomra ez inkább 2-3 nap volt könnyebb használat mellett, ha pedig be volt kapcsolva az állandó pulzus mérés, GPS, NFC, és Tap to Wake akkor 1,5 nap után kellett feltennem a töltőre, ami egy elég szép eredmény, tekintve hogy más órák ilyen kijelzővel egy napnál tovább nemigen bírják, főleg nem Always On módban. Dehát ez az előnye annak, ha van egy második kevésbé energiaigényes kijelzőnk. Arról nem is beszélve, hogy használhatjuk az órát Essential módban is, amikor csak a felső kijelző működik, így pedig akár harminc napig is kibírja majd, amellett, hogy mutatja nekünk az időt, a dátumot, a lépésszámunkat, sőt még a pulzusunkat is, így tulajdonképpen képtelenség lemeríteni, hiszen 5% alatt automatikusan belép ebbe a módba, így mindig látni fogjuk az időt, ami minden óra elsődleges funkciója, ha jobban belegondolunk. Ez sportoláskor jöhet jól, amikor úgysem az óránkat babráljuk, illetve ez a panel erős napsütésben is jól látszik, ami sok okos órának a gyengepontja. Maga a szíj kívül elegáns olasz bőr, belül pedig jól lélegző bőrbarát szilikon. Az óra pedig megfelel az IP68-as szabványnak, így akár nyugodtan zuhanyozhatunk is benne, úszni viszont csak a 4G/LTE modellel lehetséges.

 

Tovább haladva az órán, találunk még kettő darab fizikai gombot, amelyek közül a felső a kijelző felvillantására, továbbá a menübe való belépésre szolgál, míg a másik teljesen személyre szabható. Azt állíthatunk be hozzá amit csak szeretnénk, én a Shazamot választottam, mivel ezen az órán az is van, de erről majd később. A lünetta sajnos nem forgatható, amit én sajnáltam, mivel sok hasznos funkcióval el lehetett volna látni. Viszont vannak remek gesztusaink, amik jól tud jönni ha nincs szabad kezünk, vagy csak éppen nem szeretnénk a kezünkkel irányítani az órát. Amennyiben magunkfelé döntjük meg az órát, az esetben be tudunk lépni a gyorselérési eszköztárba, valamint bármilyen más felületen képesek vagyunk lefele lapozni, ha pedig magunkfelé fordítjuk az órát, akkor az értesítéseinket tudjuk előhívni, vagy pedig felfele lapozni. Végül pedig megrázva a csuklónkat, ki tudunk lépni az éppen futó alkalmazásokból.

 

Szoftveres téren lenyűgözött a Google WearOS, szerintem a legjobb okos órás operációs rendszer, ha az Androidos oldalon nézelődünk. Egyszerű és letisztult a kezelőfelület, minden ott van ahol kell, bármit könnyen meg lehet találni benne. Óra számlapokból több mint 30-at kapunk a gyártótól, de hála a WearOS nagyságának, emellett több mint ezer darab közül válogathatunk még a Play Áruházban, amit az órán is megtalálunk. Én ezt a Marine Commander nevezetűt választottam, ami önmagában megér egy misét. Itt aztán minden van, a pontos idő mellett látom az óra és a telefonom töltöttségét, a pulzusomat, a dátumot és azt is hogy milyen nap van, valamint felül még egy iránytű is helyet kapott, ami elég menő. Mindezt pedig személyre is szabhatjuk, kezdve a mutatók színétől, a kis ablakokon át, egészen odáig, hogy pontosan mit mutasson, mivel akár az aktuális hőmérsékletet is láthatjuk, vagy egy alkalmazás widget-jét és még sok mást is, az egész ránk van bízva.

 

A telefonos alkalmazásban találjuk még a menü személyre szabását is, amit órán is meg tudunk csinálni, de itt nyilván kényelmesebb. Beállíthatjuk, azt is hogy melyik alkalmazások küldjenek értesítéseket az órára, amiket kényelmesen el tudunk majd olvasni, sőt még hang alapú diktálással is tudunk válaszolni, egyelőre viszont még csak angolul. És ha már angol, Google Asszisztens is van az órában, ami nagyon hasznos, hiszen így bármikor beállíthatunk magunknak egy emlékeztetőt, vagy feltehetünk egy gyors kérdést. Alkalmazások terén sincs hiány, megkapunk minden szükségeset, chat-elésre ott van például a Messenger, Telegram zenehallgatásra a Spotify, Play Zene, navigációra a Google Maps és említettem a Shazam-ot is, amin én lehidaltam. Azért is van beállítva nekem a gyorsgombhoz, mivel a munkahelyemen, ha hallok egy jó zenét, akkor nyilván nem vehetem elő a telefonomat, hogy „leShazamozzam”, ezzel viszont simán le tudom hallgatni, és miután megtalálta egyből át is küldi a telefonomra.

 

Maga a kezelőfelület nekem nagyon tetszett, egyszerű és könnyen kezelhető. A menüben való lapozás közben sem takartam ki a tartalmat az újjammal hiszen az úgy lett kialakítva, illetve zökkenőmentesen működik együtt a telefonommal, hiszen mind a kettő Android. Tényleg azt kell mondjam, hogy TV-re és órára is nem a gyártók saját operációs rendszere a legjobb, hanem a Google-é. A rezgőmotor viszont nem volt a kedvencem, egy 1-10-ig terjedő skálán, ahol az Apple Watch olyan 9.5, ez nagyjából olyan 6-7-es, igazából nem rossz, de ettől az órától azért többet vártam. Azt majdnem el is felejtettem mondani, hogy telefonálni is tudunk vele, SIM kártyát ugyan nem lehet bele rakni, de ha a telefonunk Bluetooth távolságon belül van, akkor kényelmesen beszélgethetünk bárkivel, anélkül hogy elő kéne venni a telefonunkat, amit én nagyon hiányoltam az előző óráimból, mivel szerintem egy szörnyen hasznos funkció.

 

És hogy válaszoljak a cikk elején feltett kérdésre, hogy vajon tényleg ez-e a legjobb Androidos okos óra, nos szerintem igen. Nem állítom, hogy mindenki számára, hiszen mindenkinek mások a preferenciái, de szerintem a legtöbb ember vele meg tudja találni a számítását. Ár tekintetében sem vészes, nem nagyon drága, nem is egy belépő szintű, leginkább közép árkategóriába sorolnám a maga 80 000 Ft-jával, amiért szinte az összes létező okos óra funkciót megkapjuk egy gyönyörű körítéssel. Hiszen távolról nem sokan mondanák meg hogy ez egy okos óra. Amennyiben elnyerte a tetszéseteket, az esetben Magyarországon is megvásárolhatjátok, az alábbi linken keresztül.

 

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése