Galaxy Note 10+ VS Galaxy S10+ - [videó]

Tesztek   |   2019.10.19 - 13:24   |   Írta: ARPII   |   501
19. okt Galaxy Note 10+ VS Galaxy S10+ - [videó]

Összehoztuk Nektek a két legerősebb Samsungot.

A Samsung meglehetősen jó évet tudhat maga mögött. Voltak ugyan kisebb döccenők, mint például a Galaxy Fold, de az S10-es széria rendkívül nagy siker lett, és a Note vonalat is egész jól eltalálták. Mi most összehasonlítjuk Nektek ezt a két mobilt, nem fogunk minden egyes kis részletre kitérni, inkább a saját tapasztalataink alapján mondjuk el, hogy mi mit is vettünk észre.

 

Külső

Amire a legtöbb ember kíváncsi volt, és biztosan megkérdezték az ismételten a kamerakivágás volt. Meg kell mondjam, engem sem az S10+-nál, sem pedig a Note 10+-nál nem zavart egyáltalán. Egy-két nap használat után már észre sem vettem, hogy ott van. Habár hozzá kell tenni, hogy amikor odatévedt a szemem, akkor a Note középső kivágása jobban zavart, mivel mégiscsak jobban a figyelem központjában van. Szerintem csupán marketingfogásból tették oda, hogy könnyebben meg lehessen különböztetni a két mobilt.

 

Sokan mondták, hogy ez egy sokkal nagyobb mobil mint az S szériás, amit cáfolnék. Ha megnézitek a két mobilt egymás mellett, alig van különbség. Sokan szerintem a drasztikus kijelzőméret növekedés miatt gondolták ezt, hiszen 6.4 colról felmentünk 6.8-ra, ami elképesztő. Már az S8-amnál is fogtam a fejem hogy milyen kicsik a kávák, aztán jött az S10, majd a Note 10, legalábbis én ezeket a mobilokat használtam huzamosabb ideig. Az új szögletesebb kialakítás miatt viszont nekem kevésbé volt kényelmes a mobil fogása. Az üveg hátlapot pedig továbbra sem szeretem, így mind a kettő mobilt egy-egy Pitaka tokkal használtam már a kezdetektől fogva. Szerintem a legjobb tok a piacon, könnyű, vékony, és véd a mindennapos sérülések ellen. Ha Ti is szeretnétek egy ilyen tokot a Note 10/+ mobilotokra, akkor most 10% kedvezményt kaphattok a kuponkódommal.

 

Kamera

A két készülék megjelenése között nem telt el sok idő, így a kameránál nem tudtak óriási változtatásokat eszközölni. Hátul kaptunk egy extra szenzort, ami nem más mint egy mélységérzékelő, ez élő háttérelhomályosításra képes videózás közben. Ezen felül fekete-fehérré tehetjük a hátteret, bokeh és egyébb effekteket is alkalmazhatunk. Erre nagyon kíváncsi voltam, és azt kell mondjam egészen jó lett, nem egy DSLR de telefon szinten nagyon is jó. Az éjszakai módon is dolgoztak, ami nekem néhol már túl világos volt, és inkább választottam volna az S10 képét, alapvetően viszont jobb eredményt kapunk. A túl világos esetekben pedig még a fotó elkészítése előtt, vagy akár utána is tudunk korrigálni.

 

Ujjlenyomat olvasó

Az S10-nél talán ez volt a kedvenc újításom, elképesztően jól működik, akár nedves kézzel is, szemben a Huawei, OnePlus és Xiaomi optikai szenzorjaival szemben. A Note esetében ez jobb és roszabb is lett egyszerre. Az S10 esetében éppen a telefon alján helyezkedik el a szenzor, a Note-nál viszont jóval feljebb, ami miatt én elég sokszor rossz helyre tettem az ujjamat, viszont az Always on Display-en szerencsére jelölve van ami nagy segítség. Hatalmas pozitívum pedig a gyorsasága és a tanulási sebessége. Egy-két nap alatt annyit tanult az ujjamról, mint az S10 egy hét alatt, hiszen tudjátok, ezek a szenzorok folyamatosan tanulják és alkalmazkodnak az ujjunkhoz amitől napról napra gyorsabbak és pontosabbak lesznek.

 

Hardver

Itt szinte elhanyagolható a különbség processzor szempontból, ugyanis a Snapdragon lapkás mobiloknál nincs is változás. Exynos téren 9820-ról 9825-re váltott a Samsung ami nem feltűnő változás. RAM téren viszont van miről beszéni, én ugyanis a 8GB-os modellt használtam (tudom hogy van nagyobb is) az S10+-nál, a Note 10+ esetében pedig 12GB áll rendelkezésünkre, ami meg is mutatkozott amikor háttérben futó alkalmazásokat kellett megnyitni. Játék téren én nem tapasztaltam változást, mind a két telefonon hasít az összes nagyobb cím.

 

Töltés

Itt óriásit ugrott a Samsung, ugyanis az S10 15W-os gyorstöltéséről 45W-ra ugrottak a Note 10-el, bár hozzá kell tenni, hogy a dobozban „csak” egy 25W-os töltőt kapunk. Ami még izgalmasabb hogy vezeték nélkül is javult a teljesítmény, ugyanis 12W-ról 15W-ra nőtt az energia leadási képesség.

 

Fő gomb

A bal oldali elhelyezésen rengetegen kiakadtak, viszont szerintem egyáltalán nem nagy dolog, ezért is tettem a lista végére. Be kell valljam az S10+ felül lévő gombja jobban zavart mint ez, bár körülbelül kettő nap alatt hozzászoktam mindkét megoldáshoz. Annak ellenére hogy jobb kezes vagyok, egyáltalán nem volt kényelmetlen a Note megoldása, a vicc pedig az hogy pont bal kézzel volt nehezebb screenshot-ot készíteni. Én összességében örülök hogy eltűnt a dedikált Bixby gomb, ami még ott van, de csak hosszan nyomás esetén hívja elő a Samsung okos asszisztensét.

 

S Pen

Itt eléggé feltűnő a különbség, a Note 10+-nak van, míg az S10+-nak nincs. Rengeteg dologra jó ez a kis kiegészítő, annyira hogy egy külön tesztet is készítettünk róla, amit itt olvashattok. Itt mindent elmondunk általában az S Pen-ről és a Note 10-es újításokról.

 

Összegzés

Szerintem egy kifejezetten jó upgrade lett a Note 10, főleg a Note 9-hez képest, hiszen ne felejtsük el, hogy ez neki az utódja, nem pedig az S10-nek. Akinek S10-e van, nem feltétlenül ajánlanám hogy cserélje le erre, hacsak nem mindene az S Pen, ami amúgy tényleg fantasztikus. Kisebb kezű embereknek nem igazán tudom javasolni, maximum két kezes használattal, én a lapát kezeimmel kényelmesen elvoltam vele, és ritkán fordult csak elő hogy szükség volt a másik kezemre is. Aki viszont egy Note 9-et birtokol, annak elég erősen megofntolandó a váltás, ugyanis a plusz kamera, a kisebb kávák és az elképesztő töltési sebesség eléggé csábító lehet.

 

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése