Mit csinálj, ha elveszett vagy ellopták a telefonod?

Tippek és trükkök   |   2020.05.20 - 10:35   |   Írta: ARPII   |   471
20. máj Mit csinálj, ha elveszett vagy ellopták a telefonod?

Többet tudunk tenni, mint gondolnánk.

Egy telefon elvesztése több szempontból is nagy veszteség manapság. Leszámítva az anyagi részét, még mindig ott van rajta a fél életünk, a képeink, videóink, jelszavaink és így tovább. Mi viszont hoztunk Nektek pár hasznos tippet és trükköt, ami sokat segíthet egy elvesztett telefonnál. Ha pedig ilyen fordulna elő, akkor érdemes nálunk is szétnézni, az elveszett/ellopott kategóriában.

 

Mit csináljunk, mielőtt még megtörténne a baj?

A megelőzés sokszor a leghasznosabb, amit tehetünk. Persze nagyon kicsi annak az esélye, hogy elveszítjük, vagy ellopják a mobilunkat, de bármelyikünkkel előfordulhat, így jobb rá felkészülni.

 

Először is, állítsunk be egy erős jelszót vagy PIN kódot, és hanyagoljuk az olyan megoldásokat mint 1234 vagy 0000. Ha egy rosszindulatú személy kezébe kerülne a mobilunk, akkor az lesz az első dolga, hogy a legkézenfekvőbb jelszavakkal megpróbálja feloldani, ami ha sikerül, akkor sok jóhoz nem vezethet.

Ha esetleg lenne biometrikus feloldási lehetőség a mobilunkon, ujjlenyomat, vagy arcfelismerés, akkor feltétlenül kapcsoljuk be azt is, mivel ez még egy szintet ad a védettséghez. Ezt ugyanabban a menüpontban találjátok mint a jelszó beállítást.

 

Használjuk a Find My Device szolgáltatást

 

Ez az alkalmazás az egyik, ha nem a leghasznosabb lehet a telefonunk számára. A segítségével megtudhatjuk a telefon helyzetét, csörgethetjük, zárolhatjuk és törölhetünk is róla mindent. Ez egy hatalmas segítség lehet, ha beütne a baj, és nem mellékesen sok pénzt is spórolhat nekünk.

 

Védjük a családi képeket

Valószínűleg az anyagi veszteség mellett a legjobban a képeink hiánya fog fájni, hiszen ezek teljességgel pótolhatatlanok. Szerencsére erre is van rengeteg alkalmazás, néhány segítségével pedig nem csak a képeinket, de az összes beállításunkat is el tudjuk menteni a felhőbe. Ezek általában fizetős szolgáltatások, azonban az a pár száz forint havonta igen is megéri, ha a családi fotókról van szó. Itt van néhány a legnépszerűbb ilyen alkalmazások közül:

 

Írjuk le a telefon IMEI számát

Ha valaki ellopná a telefonunkat, akkor nagy a valószínűsége, hogy előbb-utóbb el is akarja majd adni, akár online. Mielőtt még ez megtörténhetne, írjuk fel az IMEI számunkat, hogy ha rábukkannánk az interneten egy hirdetés formájában, akkor tudjuk bizonyítani, hogy az a miénk.

 

Így tudjátok megtalálni az IMEI számotokat a telefonotokban:

 1. Nyissuk meg a Beállításokat
 2. Lapozzunk le a Telefon névjegye menüpontig
 3. Itt találjuk majd a készülék IMEI számát

 

Mit tegyünk, miután elveszett a telefon?

Ha már nincs meg a készülék, akkor sincs minden veszve, vagy legalábbis tudjuk csökkenteni a kár mértékét. Ez a pár trükk segíthet visszaszerezni az elveszett mobilt, vagy a rajta lévő adatokat.

 

Hívjuk vagy írjunk az elveszett mobilnak

 

Az első dolog amit tennünk kell, hogy felhívjuk a telefont vagy küldünk rá egy üzenetet, hiszen az sem kizárt, hogy csak elnyelte a kanapé.

Ha viszont tényleg elveszett, akkor egy becsületes megtaláló megpróbálhatja azt hozzánk visszajuttatni. Feloldani ugyan nem fogja tudni, de a hívásunkra tud válaszolni, így meg tudunk beszélni egy találkát. Nagyon fontos, hogy amint meggyőződtünk róla, hogy a mobil elveszett, egyből csörgessük meg, mivel miután már lemerült, ezt nem tudjuk megtenni.

 

Szólaltassuk meg

 

A már említett Find My Device alkalmazásban lehetőségünk van hangot lejátszatni az eszközön, ha éppen nincs nálunk egy másik telefon, amivel meg tudnánk csörgetni hagyományos módon. Ezt így tudjuk megtenni, például tabletről vagy akár számítógépről is:

 

 1. Menjünk fel az android.com/find oldalra
 2. Lépjünk be a Google fiókunkba
 3. Válasszuk ki a telefonunkat
 4. Nyomjunk a Hang lejátszása gombra

 

Zároljuk a telefont

 

Amennyiben nem tudunk senkivel sem kapcsolatba lépni híváson vagy üzeneten keresztül, az esetben meg kell védenünk a rajta lévő adatokat. Ehhez be kell kapcsolnunk egyfunkciót még mielőtt a telefon elveszne, ezt így tudjuk megtenni:

 

 1. Menjünk fel az android.com/find oldalra
 2. Lépjünk be a Google fiókunkba
 3. Válasszuk ki a telefonunkat
 4. Nyomjunk rá az Eszköz zárolása gombra

 

Így zárolhatjuk a mobilt, sőt az Eszköz törlése gombbal törölhetünk is róla minden adatot, nehogy illetéktelen kezekbe kerüljön. De ne felejtsük el, hogy ezt a funkciót még az elvesztés előtt engedélyezni kell.

 

Kövessük a helyzetét

 

Egy rizikós, azonban hasznos lépés lehet, ha megpróbáljuk bemérni a telefon pontos helyét, szerencsére a Find My Device-al ezt is meg tudjuk tenni. Ha a telefont ellopták, akkor semmiféleképpen sem javasoljuk, hogy a jelölt helyre menjünk (inkább értesítsük a feltételezett helyről a rendőrséget, majd ők elmennek oda). Amennyiben viszont csak elhagytuk, akár az utcán vagy egy bevásárlóközpontban, akkor hasznos lehet ez a funkció, és akár mi magunk is odasétálhatunk a hozzávetőleges pozícióhoz. Ezt így tudjuk megtenni:

 

 1. Menjünk fel az android.com/find oldalra
 2. Lépjünk be a Google fiókunkba
 3. Egyből látni fogjuk a hozzárendelt eszközeink utolsó ismert helyzetét, ami nagyon pontos is lehet, ha az eszköz be van kapcsolva

 

Ezek voltak a mi tanácsaink arra az esetre, ha elhagynátok a mobilotokat. Természetesen értesíteni kell a megfelelő szerveket is az esetről, ha már biztosak vagyunk afelől, hogy a telefonunkat ellopták. Nektek vannak hasonló hasznos tippjeitek? Ha igen akkor osszátok meg velünk kommentben!

 

Forrás: AndroidAuthority

 

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése